Natuurwerkochtend Vlijertse Meden 4 mrt 2023

Oldenzaal-Losser e.o. 6 maart 2023

Heel bijzonder

Wilgen knotten kun je wel het ultieme landschapsonderhoud noemen. Ik vroeg we af: hoe lang doen we dat al? Wijzelf als IVN-ers of EnHOe-ers al weer heel wat jaren, maar ik bedoel met “we” eigenlijk “we als mensen”. Deden “we” dat al in de middeleeuwen? Wikipedia gaf het antwoord en ik was verbaasd. Al in de prehistorie, al ten tijde van de Swifterbantcultuur (rond 4050-3450 v. Chr.), zo stelden archeologen vast, werden wilgen geknot. Heel bijzonder.

Wij gingen deze zaterdagochtend aan het knotten (en nog zo wat) samen met EnHOe. Voor EnHOe was het de laatste Natuurwerkochtend van het zaterdag-seizoen. EnHOe sloot daarmee het werkzame deel van het 20e werkseizoen af. Een jubileumjaar dus. Heel bijzonder.

De Natuurwerkochtend vond plaats op een prachtige locatie, het landgoed Vlijertse Meden, waar Jan en Ineke Deterd Oude Weme zich gedreven inzetten voor natuurbehoud. Met name zijn hun activiteiten, waar wij deze zaterdag een kleine bijdrage aan mochten leveren, gericht op insecten, die zich hier heerlijk thuis voelen. Jan en Ineke hebben daar in Deurningen een juweeltje gecreëerd. Heel bijzonder.

Na afloop van zo’n gezellige Natuurwerkochtend worden we traditioneel getrakteerd op heerlijke soep. Zou dat 6000 jaar geleden ook al zo gegaan zijn? Het zal de wilgenknotters van de Swifterbantcultuur destijds dan vast wel gesmaakt hebben. En hoe wij de soep vonden? Bijzonder lekker om niet te zeggen: heel bijzonder lekker!

Wilbert Kallenberg

Nog wat meer foto’s

Deel deze pagina