bomenexcursie

Bomenexcursie 21 juni 2023

Oldenzaal-Losser e.o. 25 juni 2023

 

Op 21 juni, de dag van de zonnewende, begon om 19:00 uur bij het NS-Station de bomenexcursie van Dick en Dirk. Met een tiental e-bikes en evenzoveel goedgemutste IVN-ers toerden we op deze warme, zwoele zomeravond zo’n 15 km rondom Oldenzaal en De Lutte langs een selectie monumentale bomen met een verhaal.

bomenexcursie

 

We werden begeleid door vogelgezang, waaronder het gieren van de Gierzwaluwen hoog in de lucht. Bij elk van de bomen werd stil gestaan bij de “geboorte”, de levensloop en de reden waarom deze op de lijst van monumentale bomen van de Landelijke Bomenstichting staat. Waar mogelijk werd de omtrek van de stam gemeten op een hoogte van 1,30 meter. De fietstocht werd afgewisseld met wat stukjes te voet. De eerste stop was bij de oudste Zomereik van de gemeente Oldenzaal (tussen 1750 en 1800 geplant) ter hoogte van de Napoleonshoed bij villa De Haer.

bomenexcursie

De Mammoetboom die naast de villa staat, is met zijn omvang van 8,25 meter de dikste boom van Overijssel en hoort bij de vijf dikste bomen van Nederland! Uiteraard mocht ook de Oosterse plataan in het prachtige Kalheupingpark niet ontbreken. Daar werd nog stil gestaan bij een aantal andere bijzondere bomen, zoals de Chinese Watercypres, de Tulpenboom (nog in bloei) en de Pluimes.

En als “kers op de taart” heeft Dirk nog even uitgelegd, hoe je op eenvoudige manier de hoogte van een boom kunt meten, met weinig verschil ten opzichte van een lasermeting. Dat was een “eye-opener”.

bomenexcursiebomenexcursie

Op ging het vervolgens naar de Hongaarse Zilverlinde bij de Wilmersberg. Deze dateert van circa 1870-1900 en vertoont niet de van andere Linden bekende groei onder langs de stam en heeft ook geen last van luizen/honingdauw. Via een mooie route fietsen we richting het Arboretum in De Lutte. Daar werd ingegaan op de geschiedenis van het Arboretum, de Syberische wateriep, het Populetum, de Zilveresdoorn en werd, vanzelfsprekend: dé Mammoetboom bewonderd. bomenexcursie De late zomerzon zorgt voor een magische warme gloed in de top van deze indrukwekkende bomenreus. Deze top is volgens Dirk zelfs vanaf een bepaalde plek aan  de Bentheimerstraat te zien. De orchideeën staan er kleurig bij en zijn een lust voor het oog. Het valt op dat het merendeel van de kaalgevreten Zomereiken al weer in blad zijn. Daar waar de rupsen van de Groene Eikenbladroller onlangs nog zorgden voor massaal kaalgevreten eiken, zijn nu gelukkig weer duidelijk frisgroene loten zichtbaar. Deze frisgroene jonge loten ontspruiten vaak rondom de naamdag van Sint Jan (24 juni) uit zogenaamde “slapende reserveknoppen” en wordt ook wel Sint-Janslot genoemd. Omdat het zo toepasselijk is, wordt een zelfgemaakt gedichtje gedeeld. Bij deze:

Sint-Janslot; natuurkracht

Hieperdepiep hoera, lang leve de natuurkracht!

Je vindt het, vaak onverwacht

In jezelf of om je heen

Ook in een situatie, die eerst hopeloos scheen

Kijk bijvoorbeeld maar eens in de junimaand

Menig Zomereik werd al ziek of dood gewaand

Maar plotseling verschijnt daar dan weer jong, fris groen

De slapende knoppen worden wakker

om hun belangrijke taak te doen

© A-SUNNY-Z/NatuurgidsIrene

Deel deze pagina