
Bomenexcursie 21 juni 2023
Op 21 juni, de dag van de zonnewende, begon om 19:00 uur bij het NS-Station de bomenexcursie van Dick en Dirk. Met een tiental e-bikes en evenzoveel goedgemutste IVN-ers toerden we op deze warme, zwoele zomeravond zo’n 15 km rondom Oldenzaal en De Lutte langs een selectie monumentale bomen met een verhaal.
We werden begeleid door vogelgezang, waaronder het gieren van de Gierzwaluwen hoog in de lucht. Bij elk van de bomen werd stil gestaan bij de “geboorte”, de levensloop en de reden waarom deze op de lijst van monumentale bomen van de Landelijke Bomenstichting staat. Waar mogelijk werd de omtrek van de stam gemeten op een hoogte van 1,30 meter. De fietstocht werd afgewisseld met wat stukjes te voet. De eerste stop was bij de oudste Zomereik van de gemeente Oldenzaal (tussen 1750 en 1800 geplant) ter hoogte van de Napoleonshoed bij villa De Haer.
De Mammoetboom die naast de villa staat, is met zijn omvang van 8,25 meter de dikste boom van Overijssel en hoort bij de vijf dikste bomen van Nederland! Uiteraard mocht ook de Oosterse plataan in het prachtige Kalheupingpark niet ontbreken. Daar werd nog stil gestaan bij een aantal andere bijzondere bomen, zoals de Chinese Watercypres, de Tulpenboom (nog in bloei) en de Pluimes.
En als “kers op de taart” heeft Dirk nog even uitgelegd, hoe je op eenvoudige manier de hoogte van een boom kunt meten, met weinig verschil ten opzichte van een lasermeting. Dat was een “eye-opener”.
Op ging het vervolgens naar de Hongaarse Zilverlinde bij de Wilmersberg. Deze dateert van circa 1870-1900 en vertoont niet de van andere Linden bekende groei onder langs de stam en heeft ook geen last van luizen/honingdauw. Via een mooie route fietsen we richting het Arboretum in De Lutte. Daar werd ingegaan op de geschiedenis van het Arboretum, de Syberische wateriep, het Populetum, de Zilveresdoorn en werd, vanzelfsprekend: dé Mammoetboom bewonderd. De late zomerzon zorgt voor een magische warme gloed in de top van deze indrukwekkende bomenreus. Deze top is volgens Dirk zelfs vanaf een bepaalde plek aan de Bentheimerstraat te zien. De orchideeën staan er kleurig bij en zijn een lust voor het oog. Het valt op dat het merendeel van de kaalgevreten Zomereiken al weer in blad zijn. Daar waar de rupsen van de Groene Eikenbladroller onlangs nog zorgden voor massaal kaalgevreten eiken, zijn nu gelukkig weer duidelijk frisgroene loten zichtbaar. Deze frisgroene jonge loten ontspruiten vaak rondom de naamdag van Sint Jan (24 juni) uit zogenaamde “slapende reserveknoppen” en wordt ook wel Sint-Janslot genoemd. Omdat het zo toepasselijk is, wordt een zelfgemaakt gedichtje gedeeld. Bij deze:
Sint-Janslot; natuurkracht
Hieperdepiep hoera, lang leve de natuurkracht!
Je vindt het, vaak onverwacht
In jezelf of om je heen
Ook in een situatie, die eerst hopeloos scheen
Kijk bijvoorbeeld maar eens in de junimaand
Menig Zomereik werd al ziek of dood gewaand
Maar plotseling verschijnt daar dan weer jong, fris groen
De slapende knoppen worden wakker
om hun belangrijke taak te doen
© A-SUNNY-Z/NatuurgidsIrene