Met kinderen op zoek naar paddenstoelen

Met kinderen op zoek naar paddenstoelen

Noordoostpolder e.o. 19 november 2018

Ook deze herfst hebben Henk Veringa en Joukje van den Berg weer een paar schoolgroepen begeleid tijdens voor een paddenstoelenexcursie. Wat kinderen elk jaar weer graag willen zien is in ieder geval de rood met witte stippen en die heel gevaarlijke, de groene knolamaniet.

Bij de eerste rode russula wordt dan steevast geroepen: “ Ja, de rood met witte stippen.”

De weersomstandigheden zullen er wel debet aan zijn dat er dit jaar minder soorten paddenstoelen te vinden waren dan anders. Maar gelukkig waren er voldoende vliegenzwammen te vinden, en ook nog met de stippen erop. En als er dan verteld wordt dat bij hevige regenval die stippen er af kunnen spoelen is er opluchting over het mooie, droge weer.

De korstzwammen worden veelal gebombardeerd tot elfenbankje, aan de gidsen de taak om wat meer uitleg te geven.

Stuifzwammen zijn ook heel erg in trek. De kleine pufjes die door voorzichtig knijpen tevoorschijn komen worden altijd enthousiast bekeken.

Dit jaar werden er tot onze verassing een viertal grote gekraagde aardsterren, dicht bij elkaar.

Alle vier nog helemaal intact.  Dat zo’n vreemd ding ook een paddenstoel is?

Dat geldt ook voor de heel kleine, mini zwammetjes. Met een vergrootglas kijken is voor kinderen dan vaak een hele ontdekking.

Elfenschermpjes, zwavelkopjes, honingzwammen, russula’s, veel soorten mycena, porseleinzwammen en zelfs een fiks aantal molenaars vonden we, maar geen groene knolamaniet.

Dat vonden de kinderen wel jammer, want zo’n gevaarlijke willen ze toch wel graag van dichtbij zien.

Kinderen denken vaak dat alle paddenstoelen gevaarlijk zijn, en zijn dan verwonderd als wordt

verteld dat de meeste helemaal niet giftig zijn, maar wel heel vies kunnen smaken.

De kinderen mogen de paddenstoelen aanraken, ruiken en goed bekijken. Wel vertellen de gidsen  altijd dat ze na afloop hun handen goed moeten wassen, en dan nog niet eens alleen omdat ze paddenstoelen hebben aangeraakt, maar omdat er ook een hondje over geplast kan hebben. Nou, dat van het hondje vinden ze pas echt vies!

Hoewel er dit jaar minder soorten te vinden waren heeft dat geen invloed gehad op het enthousiasme van de kinderen. Zolang ze nog verrukt zijn bij het vinden van een zwammetje, ook al hebben ze die soort al meerdere malen gezien, is het goed dat ze door het bos struinen en een leuke invulling van hun lesuren beleven.

Deel deze pagina