De maandelijkse wandeling; dit keer door landelijk Vianen.

Nieuwegein-IJsselstein e.o. 7 november 2023

Auteur: Silvana Skotarczak

 

Woensdag 4 oktober maakten we met een voltallig IVN-elftal een wandeling in groen landelijk Vianen. Met prima wandelweer -niet te warm, niet te koud, lekker droog- kwamen we afwisselend langs de rivier De Lek met de mooie uiterwaarden en door het historische buitengebied van Vianen in de buurtschap Helsdingen; gelegen aan de Zuidwest kant van het stadje. We wandelden over de Lekdijk, over landweggetjes, door de weilanden van het polderlandschap en langs het Merwedekanaal.

Veel historie onderweg:

Zoals een kapelletje uit de middeleeuwen gelegen in de punt waar Helsdingse Voorweg en Helsdingse Achterweg elkaar ontmoeten. Oorspronkelijk was er rond het jaar 1050 al sprake van een houten kapel, opgericht door de Benedictijner monniken uit Oostbroek bij Utrecht.

En het voormalige Tolhuis aan de Rijksstraatweg naar Lexmond. Dit Tolhuis is in de Napoleontische tijd ontstaan omdat Napoleon goede doorgaande wegen wilde waarover zijn leger zich snel zou kunnen verplaatsen. De bevolking moest de aanleg van die wegen echter zelf betalen, daarom werd er tol geheven om van de weg gebruik te mogen maken. De lokale bevolking omzeilde dit graag en zo ontstonden informele wegen, waarvan wij in de wandeling dankbaar gebruik hebben gemaakt. Onder ander het stuk langs de Oude Zederik is hierdoor ooit als doorgaande route ontstaan.

Maar natuurlijk zijn we ook planten, bomen (tamme kastanjes gezocht) en vogels (o.a. torenvalk, ijsvogel en puttertjes) tegengekomen. Gezien een paar natte dagen eerder in die week en de nog best hoge temperaturen hebben we onderweg ook een aantal paddenstoelen kunnen bewonderen, zie foto.

We startten en eindigden bij Tuincentrum Huiting aan de Lexmondsestraatweg. Met na afloop een kopje koffie of thee.

Kortom een heerlijke wandeling voor alle seizoenen.

 

Deel deze pagina