Meijel
Landschap
Op
zondag15aug202108:30

Er wordt gewerkt aan nieuw natuur in het Leegveld in Liessel

Hoogveenherstel in actie

Er is heel lang gepland voor de uitbreiding van de natuur in het Leegveld. De Deurnese Peel moet stabieler nat worden. Om dit te realiseren worden er maatregelen uitgevoerd om water beter vast te houden in de Deurnese Peel en om het grondwaterniveau omhoog te krijgen in het gebied dat tegen de Deurnese en Liesselse Peel aan ligt. Dit betekent dat er circa 180 hectare nieuwe (natte/nattere) natuur gerealiseerd wordt in het gebied. Momenteel zijn de eerste werkzaamheden gestart aan dit grootschalige project en zijn er al eerste veranderingen zichtbaar in het gebied. 

Tegelijkertijd met het Project Leegveld wordt binnenkort ook nog een ander project in het gebied opgestart. Dit betreft het uitdiepen van de Helenavaart en het Kanaal van Deurne en het opknappen en "beverproof" maken van de kades. Het doel van dit project is de waterdoorvoer van de kanalen te verhogen van 3 m3/s naar 4.5 m3/s om de verdroging rondom de natuurgebieden te voorkomen (het water mag niet in de peel zelf worden ingelaten omdat het te voedselrijk is voor herstellend hoogveen). 

Bij deze excursie gaan we kijken hoe het terrein van de werkzaamheden er nu bij ligt en om een indruk te krijgen van de schaal van het project.

In principe moet iedereen zorgen voor eigen vervoer (we gaan met de auto naar het gebied) vanwege corona. Diegenen die elkaar vertrouwen en voldoende beschermd zijn tegen corona kunnen eventueel samen rijden. 

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Plaats maken voor dam nieuw compartiment
Realiseren kades en toegangswegen
zondag 15 augustus 2021 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
Truijenhof IVN-lokaal
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image