IVN Nieuwkoop
Vogels
maandag06jan2020

Cursus Broedvogels inventariseren Nieuwkoopse Plassen

Cursus broedvogels inventariseren in de Nieuwkoopse plassen
Dit voorjaar organiseert Sovon in samenwerking met Natuurmonumenten en IVN Nieuwkoop een cursus Broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode.

Deze cursus is voor wat gevorderde vogelaars bedoeld die al broedvogels inventariseren in dit moerasgebied of die dit voor het eerst willen leren.
De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken. Tijdens de theorieavonden lichten de cursusleiders Jelle Abma en Albert de Jong de BMP-methodiek toe. De avonden worden afgewisseld met veldbezoeken, zodat je als cursist de theoretische kennis meteen in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de veldbezoeken ga je in een klein groepje op pad met een ervaren broedvogelteller. De resultaten van deze bezoeken voer je in via de Avimap-app of op papier en dan achteraf op de website van Sovon. Hierdoor leer je om de resultaten zelf te verwerken en te interpreteren. Voor al actieve tellers is de cursus een mooie manier om je kennis over de methode en je veldervaring bij te schaven.
Aan het einde van de cursus krijg je een toets en (ongetwijfeld) een diploma. Na deze cursus kunnen je zelfstandig een BMP-telling uitvoeren en de telgegevens verwerken. Wil je weten wat BMP precies is?

Bekijk dan dit filmpje  via deze linkCursus broedvogels inventariseren

Wanneer en waar?

De cursusavonden vinden van 19.30 – 21.45 plaats in werkschuur De Kievit (Natuurmonumenten), Hollandse Kade 23, Woerdense Verlaat.
De theorie-avonden zijn gepland op de woensdagavonden:

18 maart, 1 april, 22 april, 6 mei en 27 mei.

De veldbezoeken worden afgewisseld met de avonden. Ze vinden plaats in het Nieuwkoopse plassengebied of in gebieden daar zeer dichtbij. Deze duren ca 2½ tot 3 uur. Cursisten en begeleiders spreken dit samen af tijdens de eerste avond. Deze vroege ochtenden zullen vooral in het weekend vallen.
Voor wie?
Deze cursus is voor wat gevorderde vogelaars bedoeld die al broedvogels inventariseren in dit moerasgebied of die dit voor het eerst willen leren. Het is belangrijk dat je al voldoende ervaring hebt met het goed herkennen van broedvogels. Daar wordt wel één cursusavond aan besteed, maar verder is de cursus vooral gericht op het leren van de methode in theorie en praktijk. Als geïnteresseerde krijg je een oefenwebsite toegestuurd, waarop je je herkenningsvaardigheden kunt oefenen. Na de cursus kun je zelfstandig aan de slag om met mooie tellingen een waardevolle bijdrage te leveren aan goede gegevens over broedvogels in dit mooie natuurgebied.
Aan cursisten die nog niet actief zijn als vogelteller vragen we 25 euro voor de materiaalkosten.


Belangstelling?
Heb je belangstelling of wil je je aanmelden? Laat dat dan uiterlijk 7 februari weten aan jelle.abma@sovon.nl