IVN natuur in Amsterdam
(Zoog)dieren
maandag23sep2019

Vissenweekend 27-29 september

Heb jij een passie voor vissen? Kom dan naar de Zuid-Hollandse Delta. Vanuit Westmaas in de Hoeksewaard gaan we op pad om verschillende interessante gebieden te inventariseren. Ook als je weinig ervaring hebt, ben je welkom kennis te maken met het onderzoek naar vissen. We vissen in kleine groepen met een zegen, een soort sleepnet dat verticaal in het water staat, door de gewichten onder en de drijvers aan de bovenkant.

Van zoet naar zout water

We verzamelen gegevens in grote deltawateren waar bijzondere soorten voorkomen of in gebieden waar nog weinig over bekend is. Dat kan zoet water zijn, maar ook zout. Het Grevelingen meer is een zout binnenmeer, maar het Haringvliet is zoet. Of wás zoet, want in januari 2019 zijn voor het eerst de sluizen in de Haringvlietdam op een kier gezet, zodat zout water binnen kan stromen. Verwacht wordt dat zeevissen als zalm en zeeforel daardoor hun paaigebieden kunnen bereiken.

Nuttig en gezellig

De kosten voor het hele weekend inclusief overnachtingen en eten zijn 60 euro (45 euro voor studenten). Geef je op bij Ravon. ‘s Avonds zijn er excursies, lezingen en de traditionele vissenquiz. Het is een nuttig en zeker ook gezellig weekend!

vissenweekend ravon 2019Foto Haringvliet: Pixabay
Foto Atlantische forel: Jelger Herder / Ravon