Wat wij doen

Stel je voor dat iedereen de keuze maakt om een positieve voetafdruk op deze aarde achter te laten

Dat zou toch fantastisch zijn. IVN Natuur in Amsterdam wilt daar een bijdrage aan leveren. Hier lees je wat  onze missie is en wat wij hiervoor doen.

De liefde voor de natuur verbindt ons

De leden van IVN Amsterdam zijn allemaal natuurliefhebbers die het belangrijk vinden dat mensen zich verbonden voelen met de natuur, en begrijpen dat we niet zonder de natuur kunnen. Als vereniging geloven we dat het overdragen van kennis (educatie) en liefde voor de natuur de beste manier is om verbinding en enthousiasme te creëren.

We nemen de natuur- en klimaatcrisis serieus en we willen er met een positieve en constructieve aanpak vooral focussen op wat we samen wél kunnen doen om de natuur te versterken, herstellen en beschermen. Alle kleine initiatieven en bijdragen kunnen samen een grote positieve impact maken! Natuurlijk steunen we ook de grote initiatieven als we daarin een constructieve bijdrage kunnen leveren aan de natuur en het beschermen van al het leven op onze planeet. We erkennen de planeetgrenzen die zijn voortgekomen uit de onderzoeken van de IPCC die zijn opgesteld door meer dan 180 wetenschappers wereldwijd.

Vlinder op een bloem

Hoe doen we dat?

Kennis uit een boek is leerzaam en belangrijk, maar de natuur ingaan en beleven maakt iets los bij mensen. Door te kijken, te ruiken, te voelen en dat te delen met anderen, komen hoofd, hart en handen bij elkaar. IVN Amsterdam heeft daarom een divers aanbod aan activiteiten om jou te helpen de natuur te beleven in je eigen stad:

Niet actiegericht, wel actief

IVN Amsterdam is overigens geen actiegroep, zoals milieudefensie. We gaan dus niet de straat op om te demonstreren tegen beleid. In plaats daarvan gaan we het gesprek met bijvoorbeeld de gemeente en voeren we inhoudelijke en wetenschappelijke kennis aan in een constructief gesprek. We laten de stem van de natuur dus graag horen. Verder steken we onze handen graag uit de mouwen te steken bij natuurwerkdagen, bij het aanplanten van (voedsel)bossen en tuiny & tiny forests. Uit onderzoek blijkt dat er helaas nog veel gif wordt gebruikt in de landbouw, fruit- en bloementeelt, we helpen Amsterdam gifvrij en/of biologisch te tuinieren, kopen en eten. Zo laten we mensen zien dat je zelf kunt bijdragen kunt leveren aan een gifvrije wereld. Ook laten we zien hoe je meer biodiversiteit kunt realiseren in je eigen tuin, straat of buurt en dat dat helemaal niet moeilijk is of duur hoeft te zijn. Er zijn veel mogelijkheden om meer duurzaam en natuurpositief te leven en we delen onze kennis daarover met elkaar en iedereen die met ons mee op pad gaat.