IVN natuur in Amsterdam
Kind & Natuur
woensdag28sep2022

Kinderboekenweek 5-16 oktober

Gi-ga-groen

is het thema van de Kinderboekenweek 2022 . Alles wat met natuur te maken heeft staat dit jaar centraal.

Lekker met je klein) kinderen het bos in, schelpen en krabbetjes zoeken op het strand of plantjes in de tuin zetten. Wat kun je samen doen om de natuur te beschermen en versterken.

De natuur is vaak een bron van inspiratie voor kinderboeken. Via deze link  ontdek je welke natuur (voor)leesboeken we voor je op een rijtje hebben gezet.

De boeken tip van IVN Amsterdam:

 

"Hoe wij het machtigste dier op aarde werden"

door Yuval Noah Harari met tekeningen van Ricard Zaplana Ruiz

Hoe wij het machtigste dier op aarde werdenDe titel is veelzeggend. Het boek brengt een perspectief op onszelf als mens. Het is een historisch verhaal over de mensheid  verteld voor kinderen.

"...Ooit was de mens een doodgewone diersoort waar de andere dieren zich niets van aantrokken. Nu is de mens de baas over de wereld… Hoe kan dat?
In dit boek ontdek je welke superkracht ons zo machtig heeft gemaakt. En je ontdekt nog veel meer: bijvoorbeeld hoe het komt dat veel kinderen bang zijn voor monsters onder hun bed en waarom je snoep zo lekker vindt. Maar je komt er ook achter waarom de mammoeten zijn uitgestorven en waarom er nog maar één mensensoort bestaat."

Yuval Noah Harari werd wereldwijd bekend met zijn boek Sapiens. Nu schreef hij dit boek voor kinderen. 

Een stukje uit het interview van Zwijsen de uitgeverij met de schrijver:

"Wat zou de tienjarige Yuval Noah Harari van dit boek vinden?

Ik had het geweldig gevonden! Eigenlijk schreef ik dit boek ook een beetje voor mijn tienjarige zelf. Ik maakte er een spelletje van: stel dat ik terug zou kunnen gaan in de tijd, en mezelf als kind zou kunnen ontmoeten – wat zou ik tegen mezelf zeggen? Als ik dit boek had gelezen toen ik tien was, had het me jarenlang geloof in allerlei onzin bespaard. Ik denk ook dat ik me dan op allerlei manieren beter had kunnen gedragen. Voor mijzelf, maar ook voor de mensen om mij heen."

Hier vind je de link naar de uitgeverij waar je het boek kunt bestellen.

Breng natuur in de klas

Dat lezen en de natuur verkennen goed zijn voor kinderen weten we allemaal. Valt dat te combineren? Ja zeker! Niet alleen tijdens de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek, maar het hele jaar door. Met deze les-ideeën en kinderboeken helpt IVN docenten om samen de natuur te ontdekken. 

Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Terwijl contact met de natuur kinderen creatiever, gezonder en socialer maakt. IVN maakt het daarom voor scholen en leerkrachten makkelijk en leuk om met natuureducatie aan de slag te gaan, zowel in de klas als daarbuiten. Ben jij docent en wil je  (meer) natuurlessen geven?

Bekijk deze kant-en-klare lespakketten, nu inclusief bijbehorende boekentips van kinderboeken.nl of neem een kijkje in de IVN Webwinkel voor ons aanbod natuurboeken. Maak een goede start in de Gi-Ga-Groen Kinderboekenweek en beleef de rest van het schooljaar de natuur met jouw klas!

Hier vind je de link naar de lespakketten en nog veel meer tips voor docenten om natuur de klas in te halen!