IVN natuur in Amsterdam
Duurzaamheid
woensdag27dec2017

Eerste CityTrees geplant

Sinds begin december 2017 is Amsterdam de eerste stad met een proefopstelling van acht CityTrees in één straat. Een CityTree bestaat uit panelen met biotechfilters die de luchtkwaliteit verbeteren. De filters bestaan uit een bepaalde mossoort die fijnstof, stikstofoxiden en CO2 absorbeert. Geïntegreerde Internet of Things (IoT)-technologie zorgt voor real-time omgevingsgegevens. Deze informatie is voor iedereen af te lezen via een QR-code op de CityTree.

Natuurlijk gaat er niets boven een échte knoestige groene boom. Maar er is wel iets dat een CityTree wellicht beter kan dan de ouderwetse boom…
De Duitse producent claimt dat de zuivering van één CityTree overeenkomt met die van zo'n 275 bomen. Milieuwetenschappers zijn sceptisch en vinden dat er meer onderzoek nodig is.

De proef met de CityTrees valt onder Knowledge Mile Park, een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente om onder andere de luchtkwaliteit op de route Amstelplein-IJtunnel door het toepassen van vergroening en duurzaamheidsmaatregelen te verbeteren. Over een jaar wordt de proef geëvalueerd.