Op pad met de vrijwilligers van de uilenwerkgroep

door: Cecilia van Dongen

Op een juni-avond loop ik mee met Jan van Haare en Koos Elbers van de uilenwerkgroep van IVN Cuijk. Samen gaan we steenuiltjes ringen op de erven van  3 verschillende “gastgezinnen”.  

Gastgezinnen? Leg eens uit…
Een aantal lokale families stellen al vele jaren hun erf ter beschikking voor de aanleg van nestkasten voor steen- en kerkuilen. We noemen hen gastgevers.

De nestkasten ontvangen we van de afdeling soortenbescherming van Brabants landschap. Dit jaar hangen er op 57 erven 60 nestkasten voor steenuilen en op 6 erven 6 nestkasten voor kerkuilen.

nestkasten
En hoeven deze gastgevers alleen maar een goede plek op hun erf  beschikbaar te stellen, of kunnen zij nog  meer doen voor de uilen? 
De gastgevers kunnen hun erf voorzien van extra beplanting en veilige vee-drinkbakken, waar de jonge uiltjes  niet in kunnen verdrinken. Belangrijk is ook, dat ze terughoudend omgaan met het gebruik van vergif. De gastgevers krijgen hierover advies van de uilenwerkgroep en van het erven plus project van Brabants Landschap.

En wat doen jullie als uilenwerkgroep nog meer?
Kort gezegd: wij houden de uilenpopulatie in het Land van Cuijk bij. Als de uilen groot genoeg zijn, maken we een afspraak met een special team dat de uilen komt ringen. Dit is altijd een bijzondere avond voor zowel de uilenwerkgroep als de gastgevers.

Hoe gaat dat ringen in zijn werk?
De uiltjes en soms ook de moeder uil, worden voorzichtig in een emmer gezet. Vervolgens worden zij één voor één geringd en gewogen. Tot slot wordt de lengte van de vleugel opgemeten.
Uiteraard is er ook tijd voor een foto en mogen de kinderen van de gastgevers de uiltjes even vasthouden. Er is weleens een takkeling te zien: een steenuiltje dat door middel van zijn klauwen een boom op kan klimmen.

uiltje ringen
vleugel metenuiltje wegen

Wat doen jullie met alle meetgegevens?
Alle gegevens worden zorgvuldig genoteerd en in een digitaal systeem, de uilenmonitor, ingevoerd. Al een aantal jaren wordt een prima resultaat behaald.

uiltjes in emmer

Als de uiltjes zijn uitgevlogen, hoe vergaat het ze dan?
Helaas is het verkeer een terugkerend gevaar voor de uiltjes. Regelmatig komt het dan ook voor dat er dode uiltjes langs de weg liggen. Gelukkig gaat het in heel veel gevallen goed met de uiltjes en blijven zij in de omgeving.
Als je een ooit dood uiltje met ringetje vindt, geef dat dan door aan
uilenwerkgroep@ivn-cuijk.nl

Als het broedseizoen is afgelopen, zit jullie werk er dan op?
Na het broedseizoen gaan we het gesprek aan met potentiële gastgevers en onderhouden we de nestkasten.

Jan met uilAls je meer wilt weten over de uilenbescherming, dan kan je ook eens kijken op de mooie facebookpagina van het netwerk uilenbescherming Brabant: https://www.facebook.com/UilenbeschermingBrabant/