IVN Cuijk de Groene Overlaat
Natuur in de Buurt
Vanaf
donderdag28jan202122:00

Natuur in de winter

Deze tijd van het jaar is vooral mooi omdat je in de verte kan kijken

Hoe mooi is de natuur in de winter.

Deze tijd van het jaar is vooral mooi omdat je in de verte kan kijken en kan genieten van de prachtige silhouetten van de bomen. Op afstand zie je de prachtige Eiken, Berken en Beuken en natuurlijk de bijzondere Knotwilgen.

bomen

Ook de naaldbomen krijgen nu extra aandacht. De vogels, vooral de wintergasten, genieten van de zaden van de bomen en soms zie je plotseling een hele groep Putters. Alle kleuren zie je, vooral bij het wegvliegen en dan laten ze ons teleurgesteld achter. Maar even wachten en ze zijn weer terug. In de verte horen we alweer het roffelen van de Specht die op zoek is naar insecten of misschien een nieuwe woning. De knoppen van de bomen worden al dikker en de katjes van de Hazelaar en de Zwarte els zijn al open. Als we goed kijken zien we de bloemen van de Hazelaar, het vrouwelijk deel, een mooi rood draadje. De mannetjes zijn de stuifmeelkatjes. Als we naar beneden kijken zien we de winterbloeiers. Iedereen kent natuurlijk het Madeliefje maar er zijn er nog veel meer: Paarse dovenetel, Duizendblad, Fluitenkruid en soms is er al een vroege Paardenbloem. In de weilanden zien we de molshopen en soms vinden we een muizenholletje. Het Gewone haarmos, wat meestal Sterretjesmos wordt genoemd, staat in bloei en ziet purper van de bloeiwijze. Ook de korstmossen zoals de Rode heidelucifer en het rode bekermos zijn prachtig om te zien.

Als Natuurgidsen mogen wij helaas niet met jullie de natuur in, maar gelukkig is er in de winter in de natuur veel te zien. Ga daar vooral van genieten!

Miep Kuppen

Algemene informatie

donderdag 28 januari 2021 - 21:49