Natuurgidsenopleiding (NGO)

Voor wie is de Natuurgidsenopleiding (NGO)?

De natuurgidsenopleiding is bestemd voor mensen die:

  • het leuk vinden om meer te weten over de natuur en duurzaamheid;
  • anderen mee (naar buiten) willen nemen en ook enthousiast willen maken voor de natuur; 
  • zich gaan inzetten voor IVN in de omgeving van Apeldoorn, Voorst en Epe.

Als IVN-natuurgids ‘in opleiding’ ben je meteen lid van IVN Apeldoorn. Binnen de IVN-afdeling heb je alle vrijheid om – samen met anderen - educatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren, zoals het begeleiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het verzorgen van activiteiten voor jongeren of juist ouderen, of het opzetten en begeleiden van natuurcursussen.
De opleiding bied je een handreiking op educatief en organisatorisch gebied, zodat je met collega IVNers excursies, lezingen, cursussen en andere natuuractiviteiten kunt organiseren en uitvoeren voor een breed publiek.
Als natuurgids heb je binnen je IVN-afdeling veel vrijheid om educatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren.

Doel van de NGOfotoarchief IVN-Apeldoorn

De Natuurgidsenopleiding leidt natuurliefhebbers op tot brede IVN natuurgids, die allerlei educatieve activiteiten kan verzorgen. Door te leren om verschijnselen en processen in de natuur waar te nemen, samenhangen te zien en inzicht te krijgen in de waarde van de natuur voor mens en samenleving. Door vaardigheden op te doen om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden. Bovendien leer je in de NGO de eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden.
Aan het einde van de opleiding heb je veel natuurkennis en ben je in staat om de kennis en enthousiasme voor de natuur in het algemeen en voor die in de omgeving van Apeldoorn in het bijzonder, aan anderen over te dragen. 
De opleiding wordt afgesloten met het officiële diploma IVN Natuurgids.

Opzet van de Opleiding

Natuurgids worden is in jezelf investeren door opleidingen te volgen en ervaring op te doen.  Het is niet even-een-opleiding-doen. Daarom is NGO opgezet als een flexibele opleiding met individuele keuzemogelijkheden. De opleiding bestaat uit 2 delen: het opdoen van brede natuurkennis en het verwerven van gidsvaardigheden in theorie en praktijk. Voor elk deel kan je je afzonderlijk inschrijven.

NGO deel 1: natuurkennis en -ervaring opdoen

fotoarchief IVN-ApeldoornEerst doe je kennis op van de natuur op het gebied van bodem, water en flora, fauna, ecologie, landschap en duurzaamheid. In een eerste bijeenkomst krijg je een overzicht van de opleiding. Daarna volg je een aantal van de natuurcursussen van IVN Apeldoorn en gaat mee op excursies. Voor NGO is het volgen van 4 natuurcursussen verplicht (bij IVN-Apeldoorn en/of andere IVN Afdelingen). Dit zijn:

  • Cursus Samenhang in de natuur
  • Cursus Natuur & Samenleving
  • Groencursus voorjaar en Groencursus najaar.

fotoarchief IVN-ApeldoornDaarnaast volg je naar keuze 2 van de andere natuurcursussen die IVN Apeldoorn aanbiedt. Alle cursussen combineren theorie en praktijk, lessen binnen en buiten.
Tevens voer je in deze periode NGO-opdrachten uit en krijg je aanvullende literatuur.

Deel 1 is een individueel traject. Je kunt instappen wanneer je wilt en het zo snel doorlopen als je zelf wilt. Je meldt je dan ook steeds zelf aan voor de natuurcursussen. Een (natuur) mentor begeleid je in deze periode.

Deel 2: Gidsvaardigheden en praktijk verdiepen

fotoarchief IVN-Apeldoorn

Heb je voldoende natuurkennis- en ervaring dan kun je je inschrijven voor deel 2 van de NGO. In het tweede deel van de opleiding neem je deel aan de opleiding, samen met andere deelnemers die natuurgids willen worden. Deze opleiding duurt 15 bijeenkomsten, verspreid over ongeveer 12-16 maanden. 
Tijdens deze cursus leer je hoe je je liefde voor de natuur kunt overbrengen. Theorie en vooral praktijk staan daarbij op de voorgrond. Onderdelen van de cursus zijn o.a. excursies organiseren en leiden, verdiepen publieksvaardigheden en ontwerpen en toepassen van educatieve activiteiten. Je gaat aan de slag met individuele en groepsopdrachten.
De opdrachten liggen op educatief (toepassen van werkvormen) en organisatorisch gebied zodat je met je collega IVN’ers excursies, lezingen, cursussen en andere natuuractiviteiten kunt voorbereiden en uitvoeren. Je volgt een praktijkstage bij een werkgroep en doet praktijkervaring op. De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, die meestal in samenwerking met andere cursisten uitgevoerd wordt. De opleiding wordt afgesloten met het landelijk erkende diploma IVN Natuurgids.

Omdat deel 2 een groepstraining is, wordt hij niet elk jaar gehouden en is uitvoering afhankelijk van het aanbod aan deelnemers.

Lees hier de praktische informatie en hoe je kunt inschrijven voor de cursus .