De Natuurgidsenopleiding (NGO) deel 1

Verdieping in de natuur

In de opleiding NGO-1 doe je kennis op van de natuur op het gebied van bodem, water en flora, fauna, ecologie, landschap en duurzaamheid. Door theorie, maar vooral ook door veel praktijk. Je onderzoekt de samenhang in de natuur en gaat op pad met je natuurmentor.

In de eerste bijeenkomst krijg je een overzicht van de opleiding NGO-1 en krijg je allerlei materiaal. Daarnaast maak je kennis met je Natuurmentor. Daarna volg je een aantal van de natuurcursussen van IVN Apeldoorn en gaat mee met excursies. Voor NGO-1 is het volgen van 4 natuurcursussen verplicht (bij IVN-Apeldoorn en/of andere IVN Afdelingen). Dit zijn:

Alle cursussen combineren theorie en praktijk, lessen binnen en buiten. Voor deze cursussen schrijf je jezelf in. Zo kan je zelf het tempo bepalen.

Viermaal heb je gedurende het eerste jaar een bijeenkomst met de andere deelnemers die NGO-1 volgen. Ervaringen delen en nieuwe kennis opdoen zijn het doel. Daarnaast maak je kennis met de werkgroepen van de afdeling en hun activiteiten zodat je zicht hebt op wat een IVN Natuurgids doet.

Tijdens NGO-1 voer je een aantal opdrachten uit om de kennis toe te passen en te leren in de praktijk. Een (natuur) mentor begeleidt je bij deze opdrachten. De natuurmentor is een ervaren IVN Natuurgids. Daarnaast ben je van harte welkom bij de andere activiteiten van IVN Apeldoorn.

Voorkennis

De opleiding NGO-1 vereist geen aparte voorkennis. We gaan ervan uit dat je interesse hebt in de natuur en op termijn als volwaardig Natuurgids aan de slag wilt gaan. Voor deelname aan de opleiding NGO-1 moet je lid zijn van IVN Apeldoorn.

Duur

NGO-1 is een individuele opleiding. Je kunt instappen wanneer je wilt en doorlopen in je eigen tempo. Je meldt je dan ook steeds zelf aan voor de natuurcursussen. De gemiddelde doorlooptijd van de opleiding NGO-1 is een jaar.

Locatie en kosten

De bijeenkomsten voor NGO-1 worden gehouden in het Praktijk Centrum Bomen en zijn over het algemeen op de donderdagavond. De bijeenkomsten met je natuurmentor spreek je zelf af. De kosten voor deelname aan de NGO-1 bedragen €50 per deelnemer. Na betaling is de inschrijving definitief. De afzonderlijke natuurcursussen betaal je per cursus met ledenkorting.

Startbijeenkomsten

NGO-1 begint met een startbijeenkomst. In 2023 vinden de startbijeenkomsten plaats op:

Het maximale aantal deelnemers per startbijeenkomst is 12. Prioriteit wordt gegeven aan deelnemers die actief willen worden in het werkgebied van IVN Apeldoorn.

De opleiding NGO-1 samengevat:

Na afloop krijg je een certificaat van deelname en kun je deelnemen aan NGO-2.

Inschrijving

Je kunt je inschrijven voor een bepaalde startdatum. Na inschrijving krijg je van ons een bevestiging van ontvangst en een bericht of er nog plaats is op die datum. Een maand voor de startbijeenkomst ontvang je een uitnodiging en een factuur. Je inschrijving is pas definitief na betaling van het cursusgeld.
Nog geen IVN lid? Wordt dan alsnog lid van IVN Apeldoorn

Heb je nog vragen: mail dan naar ngo-1@ivn-apeldoorn.nl

Formulier Aanmelden NGO-1

Na inschrijving krijg je van ons een bevestiging van ontvangst en een bericht of er nog plaats is op deze datum. Een maand voor de startbijeenkomst ontvang je een uitnodiging en een factuur. Je inschrijving is pas definitief na betaling van het cursusgeld.  Je schrijft je apart in voor de verplichte publiekscursussen. Die staan op de website bij het cursusaanbod 2023-1. Het is verstandig dit direct bij je inschrijving te doen.

MM slash DD slash JJJJ
Lid IVN of KNNV?(Vereist)
Geef aan of je al lid bent van IVN of KNNV en zo ja, van welke afdeling
Als je in het vorige veld hebt ingevuld met 'ja, van andere afdeling', geef dan aan IVN of KNNV en van welke afdeling
Geef aan of en zo ja welke natuurcursussen je al eens bij IVN of KNNV hebt gevolgd
Hoe ben je op de hoogte van deze workshop? (bv: IVN nieuwsbrief, internet, regionale krant, facebook)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.