Stoepplantjes

Stoepplantjes

Heuvelrug en Kromme Rijn 20 juni 2021

Afgelopen woensdag (16 juni) konden we voor het eerst sinds lange tijd weer een excursie geven; stoepplantjes in Maarn. Met twee groepjes enthousiaste mensen verwonderden we ons over de veelzijdigheid van deze ‘onkruiden’, die overal tussen stoeptegels – en randen, langs lantarenpalen en muurtjes in de kleinste kiertjes weten te floreren.  Gewoon biggenkruid met zijn gele paardenbloemachtige bloemen en gelobde behaarde bladrozet staat in de top3 van Maarn, evenals de zachte geranium die hele bermen roze kleurt.

We vonden ook plantjes die we niet direct verwachtten, zoals moeraskers langs de stoepranden. Maar ook hertshoornweegbree (op de foto); deze fraaie weegbree is zoutminnend en vooral een kustplant, maar doet het ook goed op gepekelde bodems die afwisselend met water verzadigd zijn en uitdrogen.  Zoals in dit geval het oude parkeerterreinen van de Plus op het Buntplein waar veel zout is gestrooid!

Op het parkeerterrein waar we eindigden met een lekker drankje met kruidkoek stond tot onze verrassing volop breedbladige wespenorchis. We peuterden hier nog de peulen van de stinkende gouwe uit elkaar om de mierenbroodjes aan de zaden te bekijken, heel mooi en duidelijk te zien als je ze op je smartphone legt. Je hoeft dus echt niet ver van huis om allerlei interessante planten te zien!

Deel deze pagina