Eten uit de natuur Tuin en moestuin

Eten uit de natuur

Heuvelrug en Kromme Rijn 6 oktober 2021

Op 11 september kwamen er zo’n 25 mensen naar landgoed Valkenheide om mee te eten uit de natuur. Na een korte intro over de geschiedenis van Valkenheide gingen we met emmertjes, schepjes en snoeischaar op weg naar onze voedselbronnen voor vandaag.

Een greep uit de gevarieerde oogst: dennen- en sparren takjes, paardenbloem (blad, bloem én wortel) en verschillende soorten weegbree en zuring. Verder blaadjes van ijzerhard en verschillende soorten melden (voorloper van de spinazie). Maar ook van braam (zowel blad als vrucht), brandnetel, wilde aardbei en klaver werden delen verzameld.

Van de buurt-permacultuurtuin werden aardappelen met de hand “gerooid”. Deze aardappelen zijn gepland in een rijtje boven op de grond met daarbovenop 40 cm mulch. Verder moeten deze aardappelen zichzelf redden met voeding, vocht en eventuele bedreigingen. De groep was onder de indruk van de productie en hoeveelheid. Enkele aardappelen blijven in de grond voor het volgende jaar (meerjarige productie) op dezelfde plek.

Van alle oogst hebben we in gebouw ‘het Honk’ vier soorten thee gezet, een soep (met daarin ook de aardappelen) gekookt en tapashapjes met pesto’s van o.a. zevenblad, melde en weegbree gemaakt en natuurlijk gegeten. De deelnemers waren enthousiast en vermaakten zich prima met het bereiden van de onderdelen en verbaasden zich over de eetbaarheid. Een veel gehoorde opmerking was: voor herhaling vatbaar.
 

Ontdek meer over

Deel deze pagina