natuurgidsen Overig

Drie nieuwe natuurgidsen

Helmond 8 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober ontvingen 27 cursisten van de regionale natuurgidsencursus hun diploma. Daarmee wordt de natuurgidsenwerkgroep van IVN Helmond uitgebreid met drie nieuwe natuurgidsen: Natasja Marcus, Jan Roelofs en Daniëlle Tempelaars.

De natuurgidsencursus was een pittig traject dat met de eerste les startte op 22 maart 2022. Anderhalf jaar en meer dan 60 lessen en excursies later is een breed pallet aan onderwerpen aan de orde geweest en onderzocht. Zo stonden o.a. de volgende thema’s op het programma: planten en bodem, ecologie en ecosystemen, dieren, diersporen, insecten, vogels, evolutie, schimmels en paddenstoelen, kringlopen, duurzaamheid, landschap en landschapsbeheer, bosbouw, excursietechnieken en water.

Naast dit stevige programma onderzochten de cursisten in kleine (plaatselijke) onderzoeksgroepen een natuurgebied. Een jaar lang werd in een gebied onderzoek gedaan naar o.a. planten, dieren, paddenstoelen, bodem, water, beheer en bedreigingen. Het 3-tal uit Helmond heeft zich intensief verdiept in al die aspecten in het Coovelsbos en kreeg van de cursusleiding een ‘zeer goede’ beoordeling voor het verslag van dat onderzoek.

Naast het gezamenlijke onderzoek voerde elke cursist een persoonlijke opdracht uit. Natasja ontwikkelde een natuurbingo en natuurontdekkaarten (binnenkort meer daarover), Jan nam een 6-delige podcast over het ree op (die al eerder op deze website is gepubliceerd, hieronder de link daarnaar) en Daniëlle schreef een boekje gericht op natuurbeleving in het Coovels bos getiteld “Door de bomen het bos zien”.

podcasts over het ree

natuurbeleving
Door de bomen het bos zien
competenties
competenties natuurgids, vermeld op diploma
nieuwe natuurgidsen
De 27 geslaagde natuurgidsen, afkomstig uit Helmond, Mierlo, Laarbeek, Geldrop en Heeze-Leende

Ontdek meer over

Deel deze pagina