Verslag wandeling Bentelerzijde 3 maart 2024

Haaksbergen 6 maart 2024

Het was een mooie dag zondag 3 maart en er kwamen dan ook maar liefst 46! belangstellenden om vanaf het Proggiehoes in Beckum door Bentelerzijde te lopen.

Bijna teveel voor de 2 gidsen, Hermien Lankheet en Sytske Boomstra, maar door wat praatjes te clusteren en wat dingen weg te laten hebben we er toch een mooie wandeling binnen de geplande 2,5 uur van kunnen maken.

We begonnen over een mooie bolle es, waarlangs de restanten van de vorig jaar ingezaaide bloemenranden nog zichtbaar waren. Goed voor de biodiversiteit. We kwamen langs eeuwenoude erven met mooie boerderijen met de luiken in het zwart-wit van Twickel en oude eiken met klimop (geen parasiet!).

Marwin Hofstede was, zoals beloofd, op zijn erf en heeft in zijn stal een korte uitleg gegeven over zijn circulaire bedrijf met vleesossen. Geen voer erin, geen mest eruit. De ossen zijn afkomstig van een nabij gelegen biologisch melkvee bedrijf en mogen een paar jaar rustig groeien, terwijl ze voornamelijk lekker buiten lopen.

Even verderop steken we de Hagmolenbeek over. Op deze plaats is de beek heringericht door het Waterschap, dat wil zeggen hij mag weer meanderen en overstromen. Ook goed voor de biodiversiteit, door de verschillende biotopen die op deze manier gecreëerd worden.

Dan aan onze linkerhand een oud heideveld. Vorig jaar helemaal open gekapt en deels geplagd in de hoop de vochtige heide met bijzondere planten als zonnedauw, diverse veenmossen en bijzondere biezen. In de verte een mooie grote struik Gaspeldoorn, een winterbloeier.

De Hagmolenbeek volgend komen we bij de stuw in de Buitenbeek waar deze uitmondt in de Hagmolenbeek.

Foto Hermien Lankheet

Boven de stuw fungeert het weiland als vloeiweide, dwz het staat regelmatig onder water, waarbij de mineralen kunnen neerslaan en zo voeding leveren voor de ossen van Hofstede.

Dan links de Huttenveldweg op. Een wijnaard met Cabernet, veel kleine Gaspeldoornstruikjes, een sloot met kwel (het vliesje breekt, als je het water aanraakt, zie foto), rabatten, ooit aangelegd voor de bosbouw en een heideveld met gagel.

Foto Els Laroy

Dan een korte stop bij een tuin met veel kunst, voor we door het weiland van Vossebeld een stuk asfalt kunnen afsteken.

Bij een eenzame taxus wat weetjes: al gevonden in een fossiel van 140 miljoen jaar oud; kan 700 jr oud worden; alle delen zijn giftig, behalve het vruchtvlees van de bessen; gebruikt voor taxol, een medicijn tegen borstkanker. En een mooi verhaal: als een heks takken snijdt van de taxus tijdens een maansverduistering , daar een zalf van maakt, waarmee zij zich insmeert, kan ze vliegen!

Uiteindelijk weer over de Hagmolenbeek en over de es naar ons beginpunt.

Wij hebben in elk geval veel plezier beleeft aan de voorbereiding en aan de wandeling zelf. We hebben de indruk, dat de deelnemers het ook leuk gevonden hebben.

Hermien en Sytske

Deel deze pagina