Terugkomdag LGO 16 september 2023

Haaksbergen 18 september 2023

Terugkomdag LGO: Leuk en leerzaam!

Dat een reünie niet alleen gezellig maar ook stimulerend kan zijn, werd bewezen op 16 september 2023.  Oud-cursisten van het seizoen 2022-2023 van de LGO Enschede-Haaksbergen kwamen op die zonnige zaterdagochtend bij elkaar in het NEC, het Natuur Educatief Centrum in het Park Scholtenhagen in Haaksbergen.

Het programma was bedacht, voorbereid en werd begeleid door Ans Assink, Karin de Vries en Leny van Veen, die zelf deel uitmaakten van deze LGO-groep. Allereerst betekende dat een gezellige ontvangst met zelfgebakken plaatkoek, zo lekker dat iedereen wel het recept ervan wilde hebben. Daarna maakte een PowerPoint presentatie duidelijk, dat we serieus aan de bak moesten.

Opgedeeld in groepjes van drie, kregen we gedurende 10 minuten een informatiepakket te bestuderen over verschillende soorten vlinders en rupsen. Daarna moest dat materiaal worden teruggegeven en kregen we vellen met dezelfde foto’s en teksten terug, maar nu willekeurig gesorteerd! Dat betekende knip- , plak- en voornamelijk denkwerk om per team de juiste gegevens per soort weer bij elkaar te zoeken. Dit  vlinderdetermineerspel maakte meedogenloos duidelijk, hoe belangrijk goed kijken en goed beschrijven is!

                            

 

Voor een tweede opdracht gingen we naar buiten, de soortenrijke natuurtuin in, die het clubgebouwtje zo mooi omringt. Ook hier ging het om kijken en beschrijven. Met de opdracht: kies iets uit de tuin uit, beschrijf dat zo precies mogelijk en maak daar eventueel een (deel)tekening bij. Deze keer was iedereen aan een partner gekoppeld en over en weer zou naderhand het resultaat moeten worden beoordeeld. Dat betekende dat alle deelnemers op een andere plek in de tuin aan de slag gingen met klembord, potlood en papier. Na 20 minuten werd het resultaat van deze determinatie oefening geopenbaard. Hilarisch hoe de gekozen onderwerpen bleken te variëren van een paar millimeter groot tot veertig meter hoog….. Bovenal werd zonneklaar dat een zo precies mogelijke, systematische beschrijving en een duidelijke tekening determineren vergemakkelijkt. Ja, zelfs daarvoor noodzakelijk is.

Die boodschap gaven Ans, Karin en Leny al hun ex-collega’s na afloop als ervaring mee. Naast een mooie herinnering aan een heel plezierige ochtend. Jammer dat niet alle vroegere mede-cursisten hierbij aanwezig konden zijn. Zij hebben helaas deze inspirerende belevenis moeten missen. Maar komend voorjaar zal  er nog een terugkomdag worden georganiseerd: We kijken er al naar uit!

Els Laroy-Meeuse

Deel deze pagina