Groningen Haren
Natuur in de Buurt
zaterdag02jan2021

Blog #10

Buiten zwemmen – een kick

Edda Kammenga

Het is een kwestie van rustig ademhalen, accepteer de kou, trapje af het koude water in. In een paar stappen van mijn heupen tot mijn buik in het water, en dan gaan zwemmen. Heerlijk!

Augustus 2019 kreeg ik het boek At the Pond: Swimming at the Hampstead Ladies’ Pond cadeau. Vrouwen beschrijven hun ervaringen met het buiten zwemmen in natuurlijk zwemwater in alle seizoenen. Al vaak had ik gedacht: dat zou ik ook willen. En nu besloot ik het: ik ga het doen, een winteruitdaging. Van september tot april ging ik ongeveer één keer per week het water in. Op een rustige plek, omgeven door groen, nooit anderen in de buurt.

En dit jaar begon het in augustus weer te kriebelen. Nu geen winteruitdaging, maar een winteractiviteit. Niet voor mijn gezondheid, meer weerstand, vetverbranding of wat dan ook. Gewoon voor de kick.
Meestal ga ik samen met een vriendin. Half uur heenfietsen om op te warmen, uitkleden op de steiger, poosje zwemmen, aankleden op de steiger, half uur terugfietsen.
Augustus en september is het water nog warm, je kunt rustig twintig minuten in het water blijven. Oktober en november wordt het al wat frisser, en nu in december en januari is de watertemperatuur behoorlijk laag. Maar wat is koud?

Mijn vader leerde me vroeger dat je net zoveel minuten in het water kon blijven als de watertemperatuur was. Langer kon gevaarlijk zijn, onderkoeling en krampen. Dus nu in de koude periode is het niet veel langer dan vijf minuten wat rondjes zwemmen.

Het is iedere keer weer een fantastische ervaring. Op de steiger denk ik: we lijken wel knettergek. Maar dan, in het water, de eerste slagen, het is zo lekker. Mijn lichaam herkent de kou, het is goed. Het water is schoon en voelt zacht. Even met mijn gezicht in het water, een extra stoot verfrissing.
De ene keer gaan we aan het eind van de dag met de zon laag op het riet, een andere keer juist vroeg. Soms staat er flinke wind en zijn er golven, soms is het windstil en het water spiegelglad, of het regent en we zwemmen met regendruppels op ooghoogte in het water. Nooit gelijk. En dan de vogels, iedere keer weer een verrassing. Meerkoeten kijken vanaf een afstandje toe, zwanen in de verte, we horen èn zien een ijsvogel langs vliegen.

zwanen,buiten zwemmen,Frans KrommeWeer uit het water tintelt alles, het voelt niet eens koud. (Alhoewel, bij het aankleden zijn handen en voeten wat minder soepel dan normaal ;). En als we daar dan op de steiger staan, rood en tintelend, met wat geluk in de zon, dan voelt het zo goed. De kick, we hebben het weer gedaan, wat een vrijheid! 


Foto’s 31-12-2020: Frans Kromme