Water

Van de Gravinnebeek naar de IJssel!

Eerbeek 27 december 2023

De Gravinnebeek op landgoed De Molenbeek is aan een ware opmars bezig. Nadat de begin 18-de eeuw gegraven beek jarenlang droog had gestaan, reikt het water nu weer tot voorbij de betonnen onderdoorgang waar de beek de Boshoffweg kruist. Het water is niet ver meer verwijderd van de aansluiting op de Eerbeekse beek, achter de huizen aan de Karel van Gelreweg. Bert van de Saag die nauw betrokken is bij het wel en wee van de Gravinnebeek, verwachtte niet dat het water de Eerbeekse beek zou bereiken. ‘Dat is ook niet wenselijk,’ zei hij.

De afgelopen tijd was het weliswaar kletsnat, maar de beekruimers zijn toch heel blij. Misschien wel dank zij Pia hebben we de natste decembermaand sinds mensheugenis.  De Gravinnebeek stroomt in ieder geval als nooit tevoren!

Hoewel het niet de bedoeling was, is het water van de beek toch de Boshoffweg gepasseerd en lijkt nu zelf zonder hulp de Eerbeekse beek te bereiken.

Het kostbare water wordt dan via de Eerbeekse beek in de IJssel geleid. Het is lang geleden dat water van het Landgoed Molenbeek in de IJssel stroomde.

Met dank aan het weer en het niet aflatende werk van de IVN-beekruimers.

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina