Natuurgidsenopleiding

                       

Landelijke opleiding
De Natuurgidsenopleiding NGO is een unieke IVN-opleiding. Gemiddeld worden er 15 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het hele land. 
In de afgelopen 50 jaar heeft IVN ruim 15.000 natuurgidsen opgeleid.  

NGO bij De Ronde Venen & Uithoorn
IVN De Ronde Venen & Uithoorn organiseert deze opleiding ongeveer eens in de 5 jaar, en duurt dan anderhalf jaar. Onze laatste NGO hebben wij in juni 2019 afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking, we verwachten in januari 2023 weer met een nieuwe opleiding te starten. 

Voor de Natuurgidsenopleiding wordt, in tegenstelling tot veel andere IVN-activiteiten, in ieder geval een financiële bijdrage gevraagd.

Geslaagden NGONGO 2018-2019  ......... 18 nieuwe natuurgidsen en het opleidingsteam

Hieronder een link naar een beschouwing van onze Natuurgidsenopleiding uit 2019:

https://gallery.mailchimp.com/c2372c9457f1b37ebe11dc33b/files/6d9f4192-3...

Ook voor jou
De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger. 

Opleiding tot Natuurgids
Tijdens de Natuurgidsenopleiding doe je vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met kinderen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

  • Kennismaking en oriëntatie
  • Planten en bodem
  • Dieren
  • Ecologie en ecosystemen
  • Landschap

Door de hele opleiding heen wordt vooral ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden en aan het onderwerp duurzaamheid.

Duur en inhoud opleiding
De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf jaar. Er zijn ongeveer 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 maal gaan we naar buiten voor excursies en praktijkopdrachten. Naast het huiswerk, krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). Gedurende 4 seizoenen volg en onderzoek je een natuurterrein(tje) in of in de omgeving van Uithoorn of de Ronde Venen, en beschrijft dit onderzoek in een natuurverslag. Je presenteert tenslotte je bevindingen in een korte excursie op je geadopteerde terrein voor je mede-cursisten en je begeleiders. Dit is dan je afronding van je opleiding.

De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma  

Als je eerder of elders een NGO wilt volgen, neem dan ruim van te voren contact op met de afdeling van je keuze. Vaak is er een voorlichtings-bijeenkomst. Bekijk of bij jou in de buurt binnenkort een NGO start:
NGO-overzicht 

Impressie 
Krijg een indruk van de laatste Natuurgidsenopleiding van
IVN De Ronde Venen & Uithoorn

Practicum plantenfamiliesknotten 15-12Berlinda presenteert op landje van Haak

IVN DRVU - NatuurgidsencursusExcursie NGO Botshol

 

of die van een eerdere opleiding:  NGO in beeld

Naar Andere activiteiten