Folderblad 2
Soorten eetbare planten(delen) en toepassingen
Tijdens een excursie ‘Eetbare planten’, zoals aan de Oude Demmerikse Kade in Vinkeveen, kom je bijvoorbeeld de onderstaande wilde ’eetbare’ planten tegen.
Eetbare plant | Toepassing |
---|---|
Braam, Gewone | Vruchten te verwerken in gelei, jam, likeur, saus en wijn en als garnering op taarten en ijs |
Brandnetel, Grote |
Jong blad als spinazie, jonge stengels als sla, jong blad verwerken in soep, gedroogd blad gebruiken voor thee |
Engelwortel, Grote |
Alle delen te eten: zoete bloem, stengels in salade, als soepgroente, in thee, stengels en bladstelen als gekonfijte delicatesse, met zaden/wortels Angelica likeur, blad meekoken in rabarber/stoofperen als zoetstof, gedroogd blad als keukenkruid |
Hondsdraf | Voorjaarsblad in thee, salade (als garnituur bij vlees) en soep, voorloper van hop in bierbrouwerij, blad op boterham met kaas. |
Kalmoes | Merg jonge stengel in salade, jong blad kruidt het eten, bloeisel is gezond snoepje, wortelstok gedroogd (eventueel ook gekonfijt) als lekkernij, bij bereiding kruidenbitters/soms bij bier en brandewijn |
Klaver, Rode |
Rauw blad in salades, gekookt als groente, bloem in salades/desserts (zoet door nectar), gedroogd en fijngemalen in meel voor kruidenbrood, bloem op brood, belangrijk veevoer (3 V’s, Voer Voor Vee) |
Lijsterbes | Verwerking bessen in jam en gelei, geroosterd als koffiesurrogaat, gedroogd en gemalen als meel |
Madelief | Verwerking bloem in soep, als eetbare vitaminerijke garnering in salades |
Paardenbloem | Jong blad in salade, jong blad/bloem/zaad voor thee, honing van bloem, ingrediënt omelet |
Veldzuring | Jong blad in stamppot, salades, soepen en als kruid in sauzen, bloemen als gekookte groente, zuringsap om melk te stollen |
Vlier | Bloemknopjes op zuur ingelegd als kappertjes door salades, bloesem vers of gedroogd voor bereiding thee/siroop, bloemschermen in pannenkoeken, verwerking bessen tot jam/siroop. |
Watermunt | Vers of gedroogd blad in thee, verse blaadjes kruiden salades/sausen/soepen/groenten en groente- en vleesgerechten, als garnering op bijvoorbeeld toetjes |
Weegbree, Smalle | Jong fijngehakt blad als toevoeging aan slaatje of door beslag om te frituren. Geliefd konijnenvoer |
Wilg, Salix | Reepjes jonge binnenbast (voorjaar) koken als spaghetti of tot meel malen. Vroeger kauwde men op de wilgenbast vanwege de pijnstillende werking van salicine. Salicylzuur uit salicine komt nu voor in aspirine |
Wilgenroosje | Jonge scheuten en bladeren als een wilde groente eetbaar: alternatief saladeblad of als groente koken, wortel als saladegroente/compote, gedroogd blad voor thee, bloemknoppen in salades en ingemaakt in azijn als kappertjes |
Lees verder via Folderblad 3