Column week 6, De fazant doet zijn best

De fazanthaan wandelt om negen uur rustig mijn tuin binnen. Hij rent niet, is niet gehaast. Maar hij weet wel wat hij komt doen, hetzelfde als elke dag. Hij loopt naar de voedertafel. En inspecteert daar de grond. Zorgvuldig en systematisch. Want de kleine vogeltjes laten altijd wel iets vallen. Mezen en vinken zijn nu eenmaal slordige eters. Bij elke hap die ze nemen gaan er wel wat korrels vogelvoer over de rand. Ze maken zich daar niet druk om, want er is altijd wel genoeg.
Als de fazant het gras onder de voedertafel heeft opgeruimd gaat hij naar de voortuin. Ook dat doet hij elke dag. Gek genoeg, want daar voer ik niemand. De fazant stapt er rustig rond en pikt hier en daar in de grond. Hij schijnt ook wel insecten te lusten en zelfs muizen. Maar die heb ik hem nog nooit zien eten. De voortuin is in dit seizoen eigenlijk het domein van de merels. Die hippen voortdurend rond, vooral om wormen te vinden. De merels komen niet op mijn voedertafel. De grote fazant besteedt amper aandacht aan de merels. Af en toe werpt hij een geringschattende blik op ze en dat is alles. Er is niets om over te vechten.

Fazant manAls de fazant klaar is in de voortuin gaat hij terug naar de voedertafel. Terecht, want intussen kunnen de mezen en vinken alweer gestrooid hebben. Als hij dat gecheckt heeft gaat hij naar zijn laatste station: de voedersilo. Die hangt aan een haak boven het gras, de onderkant zo’n dertig centimeter boven de grond. Ook daar ligt natuurlijk zaad onder. Als hij dat gevonden heeft gaat hij staan en steekt zijn snavel in het onderste voedergat van de silo. De kleine vogeltjes moeten daar op een stokje zitten. Maar de fazant kan er comfortabel bij terwijl hij op de grond staat. Op zijn gemak staat hij een kwartiertje te eten. Dan is hij blijkbaar klaar en wandelt hij rustig de tuin uit.
Zo is dus nu zijn ochtendritueel. Maar hoe moet dat straks als de balts en de paartijd zijn begonnen? Dat speelt zich op dezelfde tijd van de dag af. Eten ze dan niet? In elk geval hebben ze het dan druk. Fazanten leven in een haremstructuur. Een fazanthaan bevrucht wel drie hennen. En die leggen later wel tien tot veertien eieren, dus reken maar uit. Dus niemand snapt waarom de soort langzaam afneemt...

Catherine,
IVN Natuurgids

Digitale krantversie Column 2022-06, 9 februari 2022, pagina ?

Naar columns 2022

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid