Column week 48, Geen natuurwaarde?

Op een dag, al wandelend door Mijdrecht, bedacht ik dat dat ik nog geen onderwerp had voor de column.
Mijn oog viel op grote geel/groene bladeren op het trottoir. Er lagen er veel. Mooi compost voor mijn groentetuin/natuurtuin die ik sinds kort huur, dacht ik. Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat sommige bladeren wat langer over composteren doen…dat zou ik dus even na moeten kijken.
En natuurlijk moest ik daarvoor weten welk blad hier zo opvallend groot op het trottoir lag. Ik keek naar de bomen in deze straat en ik zag dat het platanen waren. Sommige bomen hadden bolletjes aan hun takken hangen. Die kunnen lang blijven hangen tot ze in het voorjaar op de grond uiteenvallen in nootjes. Bij nader inzien van informatie bleek het blad van plataan wel lang over composteren te doen. Dat is ook het geval met blad van de eik, om maar eens wat te noemen. Het grote blad van plataan is wel geschikt om te gebruiken als bescherming van planten tegen vorstschade. Dat is dan toch een mooie natuurwaarde, zou je zeggen.
Wat nog meer opvalt zijn de stammen van de plataan. In mijn ‘onwetende jaren’ dacht ik dat de boom ziek was met die gevlekte stam. Daarbij vielen ook nog hele stukken schors af.

blad plataan
Inmiddels weet ik dat het geen ziekte is maar een ‘gewoonte’ van die boom. Het bezorgt ze een prachtig gevlekte stam in allerlei grijs-groene herfsttinten.
Op inheemse bomen komen dieren en diertjes af. Dat noemen we de natuurwaarde. De natuurwaarde zegt iets over de waarde die de boom heeft voor andere organismen. Voorbeeld: de plataan heeft een lage natuurwaarde. Er is maar een handje vol organismen dat op of van de plataan kan leven. De eik heeft juist wel een heel hoge natuurwaarde. Zo zijn er bij onderzoek wel meer dan 700 organismen aangetroffen op een eik.
Platanen zijn in de eerste plaats parkbomen. Ze verdragen stadsklimaat, droogte en bestrating goed. Hij kan goed tegen de smog van industriegebieden. Je zou dat ook zomaar een natuurwaarde kunnen noemen. Daar waar weinig groen is groeit de plataan. Ik zie de hoge bomen al oprijzen tussen grote schoorstenen van vervuilende fabrieken.
Platanen kunnen oud worden, veel grote aangeplante platanen stammen uit de 19e of soms zelfs 18e eeuw, er zijn leeftijden bekend van 300 tot 500 jaar.
Dat is misschien toch iets om respect voor te hebben!

Elza Vis,
IVN Natuurgids

 

Digitale krantversie Column 2020-48, 1 december 2021, pagina ?

Naar columns 2021

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid