Column week 45, Herfsttijloos

De herfst is begonnen.

HerfsttijloosHet wordt kouder, we krijgen najaarsbuien maar ook fraaie dagen. De dieren in de natuur gaan in winterslaap of gaan op trek naar zuidelijke warmere landen. Sommige mensen doen dat ook. Maar ook in onze contreien valt veel te genieten. Denk maar aan de paddenstoelen, de herfstkleuren, de wintergasten te water en in de lucht.

De Herfsttijloos bloeit in deze tijd van het jaar met lila bloemen. Hij lijkt vrij sterk op de lentebode de krokus en is eveneens een bolgewas. Herfsttijloos heeft evenals de krokus geen blad tijdens de bloei maar je ziet deze mooie bloeier veel minder vaak dan de krokus in de tuinen dan de krokus in de lente. De Herfsttijloos heeft 6 meeldraden tegen maar 3 meeldraden bij de krokus.

De Herfsttijloos komt oorspronkelijk uit West Afrika en het Middellandse Zeegebied. Hij staat in Nederland op de Rode Lijst en je ziet ‘m nog zelden in het wild. Herfsttijloos komt (kwam) voor in bossen, duinen en vochtige weilanden. Biotopen genoeg zou je zeggen. Je kunt deze mooie bloeier vooral tegenkomen in Limburg en België. Bijnamen in de volksmond: Naakte Begijn of Bloot Juffertje.

Het is een zogenaamde droogbloeier: tijdens de bloei neemt de plant geen water op. Het is een giftige plant en bevat het gif colchicum xbyantinum zowel in het blad, de bloemen als de bollen. Deze stof wordt gebruikt als medicijn tegen jicht, kanker en reuma.

In de Middeleeuwen, en wellicht nu nog in de volksgeneeskunde, werd de plant gebruikt tegen geelzucht, tandpijn en de pest. Want de plant bevat ontstekingsremmende stoffen. Het wordt (werd) ook gebruikt bij hartkwalen.

Beste lezer, blijf vooral gezond in deze vreemde Coronaperiode. Verblijf buiten in de natuur met de juiste kleding aan is altijd goed.

DOEN!

Nel Bouwhuijzen,
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2020-45, 03 november 2020, pagina ?

Naar columns 2020

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid