Column week 41, Meerkoeten zijn in de war

Voor meerkoeten zijn voorjaar en zomer een bezige maar ook overzichtelijke periode. De meerkoeten in mijn vaart weten altijd precies wat ze moeten doen.
Zeker, er is veel te doen, maar iedereen weet wat hem of haar te doen staat: voeren, opvoeden. Dat kunnen ze goed, als vanzelf, ze hoeven het niet apart te leren. Ze kunnen het zodra ze moeten.
En de jongen weten het ook: gewoon lui zijn en bedelen.

En hoe is het voor de ouders? Zijn ze tevreden? Ze hebben één tot drie nesten. Met 2 tot 8 eieren. Als ze geluk hebben blijven er 8 jongen leven. Of ervaren ze dat niet als geluk? Soms zijn het er maar twee. Zijn ze dan ongelukkig? Kunnen ze wel tellen? Hebben ze statistisch inzicht?
Hun aantal is stabiel dus ze doen op één of andere manier de voortplanting goed. Maar hoe ze dat reguleren?
Zeker is, dat meerkoeten soms hun eigen pullen doden. Dat draagt vast bij aan een stabiele populatie. Ze doden pullen als ze het nest te groot vinden. En dat is al gauw zo, bijvoorbeeld als er meer dan 2 pullen zijn. Maar ook als ze jongen vervelend vinden. Dat gaat niet zachtzinnig. Ze grijpen de jongen bij de nek en bijten die door. Dan houden ze de jongen net zo lang onder water tot ze verdrinken. Ongezellige beesten toch, die meerkoeten.

Als de jongen groot zijn komt de herfst. Een relatief rustige periode. De koeten vormen een grote groep, 20 exemplaren of meer.
Wat ze doen is een beetje op elkaar jagen. Maar niet agressief. Met 20 koeten of meer ben je veiliger voor aanvallers, dus je maakt het elkaar niet te moeilijk.
En dan, als het voorjaar wordt, is er de tijd voor paren en nestelen. De mannen met de mannen en de vrouwen met de vrouwen met elkaar op de vuist, net zo lang tot de juiste vrouw weer achter de juiste man aanzwemt. Meerkoeten zijn paartrouw: ze horen ieder jaar weer bij dezelfde partner terecht te komen.

Maar dit jaar gaat alles anders: de meerkoeten om mij heen slaan de groepsperiode die in de herfst hoort over. Ze beginnen direct aan de man-man en vrouw-vrouw gevechten.
Op het moment dat ik dit schrijf zijn de paren al weer gevormd.
En vandaag 3 oktober begint het eerste paartje te baltsen en te paren. Waarom slaat een meerkoet het herfstritueel over en stort hij zich direct in het voorjaarsgedrag?
Komt dit wel goed?
Of krijgt het nest het te koud?
Komt het van de hoge temperatuur? Zodra ik het weet breng ik u op de hoogte!!!

Catherine,
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2020-41, 07 oktober 2020, pagina ?

Naar columns 2020

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid