Column week 41, Het jachtseizoen is geopend

‘Volgens mij zie ik ‘m. Die heb ik nog niet….even opletten of…..’. 
Ja, echt, je zou het haast denken dat er hier iemand op jacht is. En misschien is dat ook wel zo. Ik jaag op zaailingen en op zaden van planten en daar is het nu de tijd voor.
Zo ben ik op jacht naar de zaailing van een Krent. En laatst wandelde ik langs een tuin waar ze in de rand Goudsbloemen hadden staan. Er waren nog niet veel zaden rijp want ik wil wel graag rijpe zaden, die al mooi droog zijn.
Ik liep ook eens helemaal naar achteren op een legakker in Vinkeveen. Ik moest daar bij iemand zijn die daar zijn boot had liggen. Het was een behoorlijk eind lopen. Om de ligplaatsen op die legakker staan hoge hagen of hekken en tussen het (betonnen)pad en de haag is een strookje grond waar meestal dingen in staan die ik niet wil: Haagwinde, Brandnetel, Zevenblad…..je begrijpt dat ik die zaailingen niet wil hebben.
Aan dat pad op die legakker was een rand waar zaailingen van de Verbena bonariensis(vlinderplant) in stonden. En die wilde ik wel graag hebben. Maar ja, er liepen ook mensen op het pad en wat zouden ze wel denken als ik daar zomaar een paar plantjes uit de grond zou halen. Ik nam echter aan dat het 40 cm brede strookje grond tussen de haag en het pad openbaar was dus ik heb op de terugweg gewoon een paar zaailingen meegenomen, met een handje aarde erbij. Ik had echter geen zakje of bakje bij me. Ergens lagen papieren zakdoekjes in de auto en daar heb ik de zaailingen maar zo goed en zo kwaad als het ging in gelegd.
Niets anders meer gedaan en naar huis gereden. Dat kleine stukje, nog geen 15 minuten, waren ze toch al slapjes geworden toen ik ze meteen in de grond zette. Ruim water gegeven en de volgende ochtend stonden ze rechtop. Hoe dankbaar kan een mens zijn als zo’n missie is geslaagd.
Komend voorjaar zaai ik Goudsbloem en Muskuskaasjeskruid, waar ik inmiddels ook zaad van heb. En ik heb op mijn jachtavonturen ook zaad van de Teunisbloem te pakken gekregen.
Ik hoef niet meteen grote bomen en planten, ik hou van ‘klein beginnen’ en ‘koesteren’ en ‘kijken’ hoe het groeit. Laat mij maar jagen…..
En hoe meer diversiteit in mijn tuintje, hoe beter.

Elza Vis,
IVN natuurgids

Digitale krantversie Column 2019-41, 9 oktober 2019, pagina ?

Naar columns 2019