Column week 4, Hete adem

Koud was het, tijdens de eindejaarsplantenjacht door twee IVN-ers op 2 januari. De landelijke organisatie van deze ’jacht’ is in handen van Floron. Onze IVN-afdeling doet daar al jaren aan mee. Mijn mede-jager deed het voor de zevende keer.
Het is de bedoeling, gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in periode van kerst tot en met 3 januari in bloei staan, te noteren. De kampioen van deze jacht is tot nu toe het madeliefje, dat de afgelopen jaren het meest in bloei stond. Zelf ging ik dit jaar voor het speenkruid. Mijn maatje voor melkdistel.
Het was zo’n ochtend waarop je door de mist het geluid van (kol)ganzen en smienten hoort maar de vogels niet ziet. Je hoorde ook de roep van een wulp en we zagen even later een vlucht van deze prachtige vogels met hun lange snavel laag overvliegen om dan weer in de nevels te verdwijnen. Zo’n speciale ochtend was het. Even brak de zon ‘mistig’ door maar daar bleef het bij. 
En ja, er waren planten in bloei: fluitenkruid zag ik in de berm. Iets van koolzaad of raapzaad: geel van kleur. Bloemetjes in knop…..maar met de hete adem van mijn mede-IVNer gingen ze iets verder open: een ereprijs en vogelmuur.

paarse dovenetel
We vroegen ons af op welk moment de eerste bloemen vanzelf opengaan: komt het door de warmte van de zon of de steeds langer wordende dagen?
Ik verlang wel naar die langere dagen. Zeker met mist is het nog steeds vroeg donker.
Het was handschoenen uit en weer aan en daardoor met koude handen de namen van de planten noteren. De pen weigerde een beetje. Op de ijsclub had ik geleerd onder deze omstandigheden altijd een potlood bij de hand te hebben (schrijft altijd) om in geval van schaatswedstrijden op natuurijs (wat is dat ook alweer?) de tijden te kunnen noteren.

speerdistel
De lijst werd langer en langer: paarse en witte dovenetel, herderstasje. Je verbaast je erover hoeveel planten nog bloeien. En dan toch eindelijk: het gele bloempje van speenkruid. Even de hete adem er overheen en de gele bloemblaadjes openden zich ‘in onze verbeelding’. Helaas kwam de melkdistel niet op onze lijst. Later vernamen wij dat, evenals voorgaande jaren, het madeliefje had gewonnen. In het verslagje lazen we ook dat er landelijk in totaal 892 tellers meededen dit jaar. Wij waren twee van hen: met koude tenen en handen namen wij onze toevlucht bij een warme beker thee in een gastvrije huiskamer!


Elza Vis, IVN-natuurgids
IVN-natuurgids

 

Digitale krantversie Column 2020-4, 27 januari 2021, pagina ?

Naar columns 2021

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid