Column week 39, Tegenaria gigantea

Zoals wel vaker voorkomt had ik een andere column klaarliggen met de titel ‘De strijd om de huismoeder’.
Dat moet maar even wachten want iets ander kruiste mijn pad: de Tegenaria gigantea. Dat moet wel iets gigantisch zijn toch? Dit prachtige insect behoort tot de arachniden. In dat woord klinkt vast voor velen ook wel iets bekends door. We moeten daarvoor teruggaan naar de Griekse mythologie.

Arachne was in de mythologie een spinster uit de landstreek Lydië. Ze was een buitengewoon begaafde borduurster. Ze waagde het om Pallas Athene, de beschermvrouwe van deze kunsten, uit te dagen tot een tweestrijd. De godin werd natuurlijk vertoornd over zulk een aanmatiging en ze veranderde Arachne daarom in een spin. Zo werd ze gedoemd om voor eeuwig verder te spinnen, net als haar nakomelingen. ‘Leef voort, stom kind, maar wel aan een draad! En spin geen hoop op later, want jouw straf geldt ook als vonnis voor je kinderen en heel je nageslacht’. Dat waren de woorden van Athene. Ik wil het hele verhaal wel een keer vertellen aan liefhebbers!

De Tegenaria gigantea is een trechterspin. Een van de huisspinnen waarvan een aantal soorten in huizen en soms buiten gevonden kan worden. De huisspin die ik tegenkwam zat buiten, in een kier onder bij het raam. Daar is het altijd droog want ik heb een afdak. Het enige dat ik deed was mijn ramen een keer zemen, die tot aan de grond gaan. Ik kwam er onderaan drie tegen: van die huisspinnen. Prachtig….die harige poten en dat lijf. Ik was meteen onder de indruk. Ik hield halt met mijn bezem waarmee ik bladresten wat opveegde…en snelde naar binnen voor mijn fototoestel. Op mijn knieën (voor een spin nog wel), om zo dichtbij mogelijk een goede foto te maken. De Tegenaria gigantea gedroeg ze als een echt fotomodel. Ze bleef doodstil zitten.

Tegenaria gigantea foto 2En die draad dan, uit het bovenstaande verhaal? Ze weven een driehoekig matweb in verwaarloosde hoeken (zoals mijn terrashoekje) met een buisvormige schuilplaats aan het uiteinde. Ik zal dat web met mijn bezem wel hebben vernietigd. Toch zonde…volgende keer even opletten. Juist in het najaar kom je deze trechterspin tegen. Ik zal het vrouwtje hebben gezien die is groter en dikker dan het mannetje. Zo dicht bij huis, letterlijk, zo dicht bij huis vind je de mooiste natuurmomenten. Zelfs een fotomodel!

Elza Vis,
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2020-39, 23 september 2020, pagina ?

Naar columns 2020

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid