Column week 38, Het ligt voor je voeten

Al een tijdje had ik een column klaarliggen. Een column over ‘De strijd om….’. Ik heb deze column al eerder eens opgeschoven. En ook nu vond ik iets voor m’n voeten dat actueel is. Of eigenlijk: wás. Dat ‘iets’ is zich inmiddels aan het verpoppen. In de natuur gaat namelijk alles door, zijn eigen gang. Het stopt niet. Nee, het ontwikkelt zich, het evolueert, het groeit, het kruipt, het verpopt. Ik vond een grote dikke, langzaam kruipende rups voor mijn voeten op het trottoir. Actueel nieuws! Welke vlinder hoort bij deze rups ? Ik ben nieuwsgierig en neem de rups mee naar huis op m’n afvalpasje dat ik in m’n handen had omdat ik net een vuilniszak in de container had gegooid. Vlindergidsen erbij. De nachtvlindergids ook. Er zijn IVN-ers die dit handboek ook hebben. En al gauw vond ik de afbeelding van de rups. Blz 212d(afbeelding vlinder), 188(beschrijving), 189(afbeelding rups): de Phalera bucephala. Check het. Het is een wapendrager behorend tot de zgn. tandvlinders ! De kop van de rups is zwart met op de voorzijde een tekening in de vorm van een omgekeerde ‘Y’.Rups grote wapendrager

Best groot, die rups: tot 70 mm lang en dik als je pink. De rups die ik voor m’n voeten vond was alleen en op zoek naar een plek, onder grond, waar ze kon verpoppen. Ze foerageren eerst gezamenlijk. In augustus/september gaan ze in hun eentje een verpoppingsplek zoeken. Ze kunnen daarbij grote afstanden afleggen. Mijn buurvrouw vond er vanmorgen nog één. In de loop van de week vonden we nog meer rondkruipende rupsen. Waarschijnlijk broertjes/zusjes van ‘mijn rups’. Ik had net een leeg, glazen potje van sandwichspread in de gootsteen staan. Ik maakte het schoon, prikte het deksel een paar keer door, vulde het met berkenblad(voedselplant) en aarde en deed de rups erin. En zette het buiten neer op een beschutte plek. Ik heb eerder een dergelijk experiment uitgevoerd met de eitjes(!) van de kleine wapendrager en deze succesvol ‘grootgebracht’ tot uitvliegende vlinder.

Maar of dit met deze overigens prachtig getekende en gekleurde nachtvlinder, de grootste van de drie wapendragers, die we in Nederland kennen, ook gaat lukken? Volgens de literatuur kan de pop soms zelfs twee jaar overwinteren. Wie zegt dat de natuur dichtbij huis niet spannend is?

Elza Vis,
IVN Natuurgids

 

Digitale krantversie Column 2020-38, 22 september 2021, pagina ?

Naar columns 2021

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid