Column week 37, Haat of liefde in de polder

Jonge zwanen verlaten?

In juli schreef ik, dat het vrij goed ging met de zwanen. Na een maand waren alle 7 pullen er nog. De moeder zorgde goed voor ze. Af en toe zorgde de man mee. En de moeder had alles beter onder controle dan vorig jaar: de jonge zwaantjes zwommen keurig in een rijtje achter haar aan. Als de man soms het water in plonsde zwommen ze ook vol vertrouwen achter hem aan. Lekker eten en steeds een stukje verderop. En elke week waren het er nog 7. Steeds een beetje groter. Elke week iets meer kans op overleven.
Jonge zwanen hebben minstens 4 maanden zorg nodig. Meestal zorgen de ouders wel 10 maanden. Pas als ze goed kunnen vliegen moeten ze weg: de ouders verjagen ze voor ze een nieuw nest gaan maken. Dan wordt het 5 augustus. Vijf jonge zwanen zwemmen samen zonder ouders. Op een kluitje. Dat snap ik. Ze zijn natuurlijk bang, want zonder ouders is na twee maanden veel te vroeg. Hoopvol denk ik: de vrouw komt morgen wel terug. Maar dat gebeurt niet. Dus ik hoop dat de vijf zo goed als ze kunnen op elkaar blijven passen. Maar twee weken later zie ik aan de overkant één zwaantje alleen. Het zwaantje ziet er zielig uit: natuurlijk het eet wat, maar het probeert verder zo stilletjes mogelijk te drijven. Niet opvallen. Enkele dagen later zie ik weer een zwaantje alleen. Of het hetzelfde zwaantje is weet ik natuurlijk niet.
Eind augustus komt de aap uit de mouw: ik zie vrouw zwaan zwemmen met één jong zwaantje. Af en toe komt man zwaan even meezwemmen. Geen enkele keer zie ik ze meer met de andere jongen. Hoe die de winter moeten overleven weet ik niet. Maar vooral weet ik niet wat zich heeft afgespeeld.
Zijn de ouders te vroeg gaan wegjagen? Of zijn ze de jongen per ongeluk kwijtgeraakt? Maar ik ben optimist. Dus ik blijf gewoon hopen dat het paar het volgend jaar beter doet. Dit jaar was immers al iets beter…..

Catherine

P.S. Mijn optimisme loont: op 7 september zie ik vrouw zwaan met 7 jongen!!

Digitale krantversie Column 2018-37, 12 september 2018, pagina 2

Naar columns 2018