Column week 15, Weet de fuut het wel?

Futen hebben een prachtig balstsritueel. Nog nooit gezien? Het is de moeite van de fiets te stappen en er een uurtje naar te kijken.
Als futen elkaar het hof maken werken ze vijf verschillende ceremonies af. Altijd dezelfde, altijd in dezelfde volgorde. Alle futen doen dat op dezelfde manier.
Futen zijn voorzichtig.  Bij de eerste drie ceremonies kunnen ze nog steeds besluiten dat ze niet voor elkaar gemaakt zijn. Ze willen het zeker weten. 
Ze beginnen met een kennismakingsritueel. Ze zetten hun kraagje op, duiken tegelijk onder, komen boven, gaan ‘staan’ in het water en kijken elkaar aan. Dat doen ze natuurlijk niet één keer maar een paar uur. 
Als dat goed is gegaan gaan ze ‘kopschudden’. Met hun witte borst trots vooruit zwemmen ze naar elkaar toe. Ze gaan tegenover elkaar in het water liggen en schudden hun kop. De ene de ene kant op, de ander de andere. Ook een paar uur.

Tekeningen baltsende futenAls dat goed gaat is de kans al weer groter dat ze bij elkaar blijven.
Dan komt het ‘rugpoetsen’. Gezellig naast elkaar zwemmen. En allebei tegelijk heel even een veertje op de rug beetpakken en loslaten.
Gelukt? Dan volgt weer ‘kopschudden’.
Als dat allemaal gedaan is vormen ze een paar. Ze willen bij elkaar blijven en samen een nest bouwen.
Maar eerst vieren ze hun band met de ‘pinguἵnsdans’. Beide futen proppen hun bek vol met dode waterplanen, zwemmen naar elkaar toe. Ze watertrappelen en komen rechtop uit het water, borsten tegen elkaar.
En dan is het paren en nest bouwen.
De meeste futen doen een paar dagen over al deze ceremonies.
Maar mijn fuut niet. 
In het water om mijn huis woont een fuut-mannetje. Vorig jaar groot geworden. 
Eind februari vond hij een vrouw-fuut. Ze begonnen met kennismaken. Een uurtje. Maar daarna zag ik ze niet meer samen. Na een week was ze er weer. Samen kopschudden, een uurtje. En weg was ze weer. Toch maar niet? 
Zo ging het elke week verder. Heel af en toe een stukje ceremonie en dan was de vrouw weer weg.
Na 5 weken kwam de man aan met een bek vol dode waterplanten voor de ‘pinguἵnsdans’. Maar de vrouw niet.

Weten ze nog niet hoe het moet of willen ze niet?

Catherine

Digitale krantversie Column 2019-15, 10 april 2019, pagina ?

Naar columns 2019