Column week 11, De ganzen bejagen elkaar nog even maar ze kunnen beter opschieten…

Ik kijk naar buiten en verbaas mij over de ganzen. Waarom?
In mijn tuin staan voorjaarsanemoontjes. Gepland voor april. Maar in februari begonnen ze al volop te bloeien. Sommige planten passen zich snel aan aan de opwarmende aarde.
Voor de meeste dieren is dat een stuk moeilijker. Zodat vogels soms te laat zijn om hun jongen het juiste voer te laten vinden.
Maar de ganzen om mij heen lijken iets te leren. De meeste zijn grauwe ganzen. Vroeger zeldzaam in Nederland maar nu onze algemeenste gans.
Het zijn er zoveel dat ik ze niet kan tellen.
Normaal gesproken paren ze eind maart en broeden ze in april.
Maar opeens zie ik ze allerlei voorbereidende bewegingen doen.
Ze zitten in paartjes bij elkaar. Op zich is dat niet zo raar, grauwe ganzen zijn als veel ganzen paartrouw, maar in de herfst en winter is het vrijheid blijheid.
Nu hebben ze elkaar weer gevonden en zitten samen. Behalve als er een andere gans te dichtbij komt. Dan is het rennen en jagen: die moet weg en uit de buurt. Een paartje wil ruimte om zich heen. Lastig natuurlijk als je met 500 exemplaren op een weiland zit. Maar wat jagen lucht ze op.
Daarna gaan ze weer vredig zitten. Ik hoop elke dag voor ze dat ze al snel gaan paren en nestelen. Hoe eerder hoe beter voor hun jongen: die kunnen dan makkelijker het voedsel nog vinden dat ze nodig hebben. Als ze nu doen als de anemonen en gewoon wat eerder beginnen, dan hebben ze het makkelijker.
Waar ganzen broeden zien wij niet. Ze doen dat op een plek waar niemand ze ontdekt.
Het zou me niet verbazen als heel binnenkort al de eerste ganzen met heel kleine donzige pulletjes tevoorschijn komen.
Maar voorlopig hebben ze nog vooral een hekel aan hun soortgenoten en wordt er gejaagd. Over twee maanden hebben ze elkaar weer nodig.
Dan brengen ze al hun jongen bij elkaar in een crèche: tientallen jongen samen, twee ouders bij de jongen, de andere ouders op de wacht.
Maar daarvoor is het nu te vroeg: nu is nog de tijd van jagen en verjagen. Laten ze gauw eieren leggen!
Hoe het afloopt, of ze echt eerder zijn: let op de volgende column, dan weet ik het.

Catherine,

IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2020-11, 10 maart 2020, pagina ?

Naar columns 2020

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid