Column week 1, Een vogel met humor

Een vogel met humor Sinds begin maart zit ik, noodgedwongen door uweetwel, hele dagen thuis te werken met uitzicht op eigen tuin. Aanvankelijk gebeurde daar weinig maar met het aanbreken van de winter kwam er meer leven in de brouwerij. Dat ik nogal wat pinda’s en zaden had opgehangen, hielp natuurlijk wel een handje. Het nadeel was dat er steeds meer halsbandparkieten en kauwen op af kwamen, druktemakers die ik liever op een afstand houd.

Als het om dat formaat vogels gaat, heb ik toch liever eksters in de tuin. Net als kauwen vormen eksters paren voor het leven, maar zij leven in gezinsverband en niet in de grote groepen die kauwen prefereren. Bovendien zijn eksters schavuiten met groot gevoel voor humor. Zo zag ik een kauw in het zonnetje op de nok van mijn schuur die niet gediend was van de ekster die vlak naast hem was gaan zitten. Geërgerd pikte hij naar zijn buurman die eenvoudig over hem heen wipte en weer aan de andere kant neerstreek. Daar schoot de kauw natuurlijk niets mee op en hij pikte nog nijdiger naar zijn plaaggeest. Onverstoorbaar sprong deze weer op om zich op zijn oude plekje te nestelen. Dit tafereel herhaalde zich enkele malen totdat de tot razernij gedreven kauw het opgaf en de wieken nam. Als ik me niet vergis zag ik een lichte grijns verschijnen rond de snavel van de ekster. Humor wijst op intelligentie en eksters blijken slimme beesten te zijn.

Als een van de weinige dieren zijn ze bijvoorbeeld in staat zichzelf in een spiegel te herkennen en bevinden zich daarmee in het exclusieve gezelschap van o.a. mensen, mensapen, dolfijnen en olifanten. Als je naar hun nesten kijkt, zou je kunnen twijfelen aan hun slimheid. Die zien er nogal rommelig uit: hoog in de boom een grote, nogal chaotische hoop takken met weinig structuur. Maar vergis je niet: het heeft een heus dak erop, is verstevigd met modder en gaat enkele jaren mee. Met een beetje pech wordt het zelfs ingepikt door een kraai, torenvalk, ransuil of zelfs een eekhoorn. Het echtpaar is meer dan een maand bezig om het in elkaar te zetten dus wees niet verbaasd als je binnenkort eksters alweer met takken in de weer ziet. Komisch is het ook om een ekster te zien landen op het achterwerk van een schaap in het weiland, net achter mijn tuin. Dat ziet er plagerig uit, maar de schapen hebben er geen enkel probleem mee. Sterker nog, de ekster is op zoek naar allerlei lekkernijen die zich daar kunnen bevinden zoals maden en andere parasieten. Maar toch, als ik zo’n ekster nieuwsgierig rondkijkend door mijn tuin zie paraderen, maatje vlak in de buurt, ben ik altijd benieuwd wat voor een streek hij nu weer gaat uithalen. En een beetje humor kunnen we wel gebruiken in deze tijden.

Sep Van de Voort,
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2020-1, 6 januari 2021, pagina ?

Naar columns 2021

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid