Bernheze
Landschap
zaterdag08feb2020

Wilgen knotten bij De Griend

Knot van jonge wilgen op de Griend

 

langs het fietspad naar het kasteel op zaterdag 8 februari 2020

 

Zaterdag 8 februari was weer een zachte winterdag (10/ 12  C°), waarbij op het eind van de morgen de zon voorzichtig door kwam.

17 Man waren naar de Griend gekomen en nog vier gasten waaronder het gezin van Kristie. Als gast was er ook Nadja van Driel bij, want die wil twijgen van de griend meenemen om thuis te vlechten.

De twijgen van de diverse soorten wilgen werden in bussels bij elkaar gebonden, waarvoor Kristie enige uitleg gaf. Eén soort wilg lieten we staan, zodat men er van de bloei kan genieten en ook de bijen er profijt van hebben.

Ook aan het vlechtscherm werd weer wat op orde gebracht.

Wat verder op langs het fietspad knotten Marlijn en Diana nog enkele oude wilgen, waarvan de takken al in bloei waren.

Aan het eind van de griend (ri Schijndel) worden straks – op advies van Brabants Landschap – peuten gezet van een kenmerkende populier (Populus Marilandica* )

In de pauze trakteerde Kristie ons op zelf gebakken appeltaart.

De volgende week zijn we weer hier te vinden.

Kijk in het foto-album

 

* Een vrouwelijke kloon van de populier, en wel van een kruising tussen de Canadese (Populus x canadensis “Serotina”) en de  zwarte populier.  Deze kloon ontstond omstreeks 1800 in Maryland, waaraan zij haar naam te danken heeft. De kloon kenmerkt zich door een zware stam met gegroefde bast, die gewoonlijk enigszins scheef met de windrichting meegroeit, vandaar de bijnaam waaiboom. Op slechts enkele meters hoogte ontwikkelt zich een zware zijtak die de hoofdstam als het ware in evenwicht houdt. Langs de Z.Willemvaart onder Schijndel kun je dergelijke bomen zien staan.

nl.wikipedia.org