Bernheze
Landschap
zondag11jun2017

Wat kom ik op mijn fietstocht tegen?

Ik maak op mijn fiets een rondje Heeswijk. Op het fietspad langs de Aa ter hoogte van de sluis in het kanaal en aan de andere kant het Kasteel valt mijn oog op een bijzonder perceel. Ik stap af en ga maar eens een praatje maken met de mensen die daar aan het werk zijn. Want er wordt gemaaid door de firma Dijkhof en een van de vrijwilligers ruimt alles meteen op.

IVN Bernheze - kasteelgriend De Kasteelgriend

Harry van der Pas stopt met zijn ‘ grasharkwerk’ en begint meteen honderduit te vertellen. In samenwerking met Brabants Landschap en de werkgroep Venel van IVN Bernheze wordt deze griend weer hersteld. De oorsprong ligt hier al rond 1300 en heeft er eeuwenlang gelegen tussen de Aa en Schijndel ( later het kanaal). ‘ Want als er hier geen rivier had gestroomd waren er geen grienden geweest, waren er geen hoepels voor haring,- en botervaten gemaakt en geen manden en matten voor de dijken gevlochten en had deze omgeving er heel anders uitgezien’, vertelt Harry. Wij willen dit zo graag herstellen vooral om educatieve waarde die dit heeft en zo kunnen wij onze kinderen toch weer laten zien waar de oorsprong ligt van het dorp waarin wij wonen. En daar doen we het voor! Ik weet nog hoe mijn vader en opa vertelden over de grienden die de Baron verpachtte. Nu ik hier werk besef ik dat werken in het griend zwaar werk was. Mijn eigen kinderen hebben daar eigenlijk nauwelijks meer weet van.

IVN Bernheze - kasteelgriend Onderhoud

Bijna dagelijks wordt er door de vrijwilligers van de Werkgroep Venel gewerkt op de Kasteelgriend om de hardnekkige grassen het onderspit te laten delven en zo de pas aangeplante wilgen  de kans te geven om te groeien. Een grote klus, maar ze zijn blij met de hulp van de grasmaaier van de firma Dijkhoff. De kosten hiervan heeft Brabants Landschap op zich genomen. De vijf rabatten die aangeplant zijn zien er al prachtig uit.

IVN Bernheze - kasteelgriend Stap ook eens af als je aan het fietsen bent op deze plek en bedenk dan eens hoe het er honderden jaren geleden hier uit heeft gezien en hoe hard er gewerkt moest worden en hoe groot het standsverschil was tussen de adel en de arbeiders…..

Foto’s en tekst: Ine Zonneveld