Bernheze
Landschap
dinsdag16jan2018

Verdere ontginning van de Kasteelgrienden

Hard werken---Zaterdag 13 januari zijn we met achten verder gegaan op de griend, waar we de week daarvoor waren blijven steken, namelijk de achterzijden van de dammen (of rabatten) klaar maken om nog een paar extra soorten wilgen aan te planten. We hebben daarvoor de Kaspische zandwilg op het oog; een redelijk snel groeiende variant met prachtig donkerrode takken, en het “Blauwe Lintje”, met, de naam zegt het al, blauwgrijze takken. Een prachtig gezicht, we hebben ze al mogen bewonderen bij Fried van de Brand, de griendkenner uit St. Oedenrode.

Hard werken---Voor deze werkzaamheden is de krabzeis het aangewezen gereedschap. Ook al heb je een goed bruikbaar exemplaar in je handen, het is zwaar werk. Je vraagt je soms af, hoe de werklui dit vroeger de hele dag en dagen achter elkaar konden volhouden. Wij zijn het in ieder geval niet gewend…

Afvoer van het gehakte gebeurde met de oude kruiwagen, beschikbaar voor dit soort werk. Het was niet altijd makkelijk om met een zware, volle kruiwagen de inderhaast creatief opgeworpen “bruggetjes” te passeren.

Dat er tussentijds regelmatig moest worden overlegd over de werkzaamheden, dat spreekt voor zich.

OverlegHet is ook belangrijk dat ieder zijn of haar eigen tempo volgt.

Gelukkig was daar op het juiste moment ook de zo welkome koffie, weer prima verzorgd door Martien. Hij komt toch maar van de andere kant van het dorp helemaal naar de griend gefietst, met in zijn fietstassen de grote koffiekannen. Petje af !

Dat geeft de burgers en buitenlui weer nieuwe energie en na dit aangename oponthoud konden we weer aan de slag. De dammen 2 en 3 zijn nu grotendeels ontdaan van de meeste begroeiing, ook werd een begin gemaakt met het opschonen van de dam van onze vlechtster.

Hier zal toch nog een kleine  inhaalslag moeten gebeuren voordat we bij Fried in St. Oedenrode onze nieuwe aanplant op kunnen gaan halen. Eens kijken of het weer dat de komende tijd een keer toelaat…de volgende week gaan we naar een andere locatie.

Tekst en foto's : Nico Anker