Bernheze
Landschap
zondag05feb2017

Griendcultuur Kasteel Heeswijk

Op een gekapt stuk populierenbos langs het fietspad naar het kasteel worden door het IVN wilgentenen geplant. Voorheen lag in dit gebied namelijk veel griendgrond. We willen dit weer voor een deel terug brengen.

’s Morgens vroeg zijn door Nico Anker, Jan Dortmans en Henk Kuijs bij de heemtuin van het Natuur en Milieucentrum in Schijndel enkele soorten wilgen geknipt, zoals Frans geel, Belgisch rood en Bandhout (katwilg). Iedere soort heeft zijn eigenschappen zodat ze geschikt zijn bijvoorbeeld voor het maken van rieten manden, hoepels en vlechthout voor de kustwering.

De week ervoor heeft de fa. Dijkhoff de grond rijp gemaakt voor het planten door sleuven/sloten te graven, zodat je droge stukken grond krijgt waarop de jonge stekken geplant kunnen worden. Maar eerst moeten we de grond ook nog wat mee gelijk maken en ontdoen van de achtergebleven (riet)wortels en andere planten en bomenresten.

Hierna planten we op iedere strook grond (rabat) enkele rijen wilgentenen. Het is nu te hopen dat vroegere plantengroei zoals riet niet te snel terug komt en ook de reëen van de jonge stekken afblijven.

Tekst: Peter Kriele 
Foto's: Peter Kriele & Nico Anker