Nieuwsbrief mei 2023

Barneveld 10 mei 2023

Voorjaarswandeling naar Leuvenumse beek – 13 mei 

Op zaterdagochtend 13 mei vindt er een voorjaarswandeling plaats. Wandel mee met de gidsen. We hopen te genieten van de vogels maar ook van de voorjaarsflora langs de beek!

We vertrekken om 9.00 vanaf Bethabara (V.d. Berglaan 79) in Voorthuizen (verzamelpunt). De start van de wandeling is om 9.30 uur

Gidsen: Jan van Middendorp en Wim Geelhoed. 

Voor meer informatie: telefoonnummer 0342 422 546 of 06 307 637 50 of per e-mail: wimgeelhoed@hotmail.com. Opgeven vooraf is niet nodig. 

Leden, donateurs en kinderen tot 12 jaar gaan gratis mee, anderen betalen € 3,50. 

Natuur en cultuurhistorische wandeling Kootwijk/-erzand  – 31 mei

Op woensdagavond 31 mei is er een natuur en cultuurhistorische wandeling in Kootwijk en op het Kootwijkerzand.

Tijdens de wandeling zullen we stil staan bij de geschiedenis van het vroeger geïsoleerde Kootwijk. We wandelen door het bos naar het Kootwijkerzand, een levend stuifzandgebied dat door menselijk ingrijpen is ontstaan. Dit is het grootste stuifzand van Europa. Hier kunnen we zien hoe het bos oprukt en mossen, korstmossen en grassen het stuifzand willen vastleggen. Het is een weids gebied, waar een verrekijker van pas kan komen. Al met al is dit een interessante omgeving waar de natuur en de cultuur aan bod komen. Sporen van het verleden zijn in het landschap zichtbaar.

U wordt uitgenodigd om met deze afwisselende wandeling mee te gaan. 

Het verzamelpunt voor vertrek van de wandeling is om 18.30 uur bij het parkeerterrein De Vetkamp in Barneveld. De start van de wandeling is om 19.00 uur in Kootwijk, bij de parkeerplaats aan de Kootwijkerdijk.

De gids is Hans van de Bovenkamp.

Voor meer informatie: telefoonnummer 0342 416 450 of 06 448 027 30 of per e-mail: hvdbovenkamp@gmail.com. Opgeven vooraf is niet nodig.

Leden, donateurs en kinderen tot 12 jaar gaan gratis mee, anderen betalen € 3,50. 

Nieuwe natuurgidsen

Op dinsdagavond 25 april 2023 vond de diploma uitreiking plaats aan de natuurgidsen die de afgelopen periode de natuurgidsenopleiding hebben gedaan. In 2019 gestart en nu eindelijk een diploma! Vanwege corona heeft het allemaal helaas langer geduurd dan gepland. Hierbij nogmaals iedereen van harte gefeliciteerd!

Nachtzwaluw excursie (avond) – 2 juni 

Op vrijdagavond 2 juni vindt er een nachtzwaluw excursie plaats. Deze avond gaan we op zoek naar de mysterieuze nachtzwaluw. Op de grens van dag en nacht, als de laatste zonnestralen de boomtoppen verlichten, verstilt de heide, verstilt het bos. We horen de laatste vogels zingen, een veldleeuwerik nog hoog in de lucht.

En dan, plotseling, misschien nog nauwelijks te horen, een geheimzinnig snorrend gezang. Even later beantwoord van een plek verder op de heide. Het is de tijd van de nachtzwaluw! Ineens komt er een donkere vogel op ons afgevlogen, lijkt ons te verkennen door om ons heen te vliegen tot zijn nieuwsgierigheid is bevredigd. Dan wellicht vlakbij weer die, nu veel luidere, typische zang: snorrend, aanzwellend en weer afnemend als zijn kop zich van ons afwendt. Hij zingt het in de rondte: dit is míjn gebied. Als dat voor elke naburige vogel duidelijk is, wordt het tijd om méér indruk te maken op de vrouwtjes. Vleugelklappend, langzaam vliegend, vlinderend pronkend met de witte staartpunten vindt de hofmakerij plaats.

Dat alles hopen wij te aanschouwen op deze bijzondere avond tijdens een sfeervolle wandeling van circa 3 km.

De gidsen zijn Daan Kuiper en Kees Verduyn. 

Opgeven vooraf is noodzakelijk in verband met de beperkte deelname. Voor aanmelden en verdere vragen kun je terecht bij Daan Kuiper: akuiper@solcon.nl. Meer informatie wordt vooraf per mail verstrekt.

Vertrek: om 21.00 uur, rond circa 24.00 uur zijn we weer terug.

Expositie fotowerkgroep in Schaffelaar Theater – 11 mei opening

Fotowerkgroep IVN Barneveld exposeert tot 30 juni in het Schaffelaar Theater (Theaterplein 1) in Barneveld. De expositie is vrij toegankelijk.

Op donderdag 11 mei om 10.00 uur is de officiële opening van de tentoonstelling in het cultuurcafé in het Schaffelaar Theater. Van 10.00 tot 11.00 uur is er een toelichting door Aukje Ploeg en Alie van den Brandhof, beiden lid van de fotowerkgroep. Zie voor meer informatie ook: https://schaffelaartheater.nl/agenda/

Het thema is dit jaar ‘Een vrij onderwerp uit de natuur’. Dit resulteert erin dat er diverse, bijzondere foto’s te zien zijn die de schoonheid van de natuur tonen: van insecten tot zoogdieren, maar er is er meer! Wil jij zien wat de leden het afgelopen jaar in Nederland hebben gefotografeerd en wellicht inspiratie opdoen om zelf zulke mooie foto’s te maken, bezoek dan de expositie in Barneveld! 

Er hangen in totaal 20 foto’s van de leden van de fotowerkgroep. Het doel is mensen er op te wijzen hoe interessant en mooi de natuur is. 

De fotowerkgroep zoekt overigens ook nieuwe leden. 

Mocht je een keer mee willen met de fotowerkgroep (op zaterdagochtend of avond), dan kan dit. Je kunt dit laten weten aan de coördinator van de fotowerkgroep, Alie van den Brandhof. 

Dit kan via: ivnfotobarneveld@gmail.com) of via 06 308 15032.  

Slootjesdagen in Barneveld – 7 en 10 juni

Woensdagmiddag 7 juni en zaterdagochtend 10 juni organiseert IVN Barneveld de Landelijke Slootjesdagen op Landgoed Schaffelaar.

 

Ben jij nieuwsgierig wat er in de sloot leeft?

Herken jij een paddensnoer of heb jij een speurdersoog voor kikkerdril? Wil je waterpeper proeven?

Doe dan  je laarzen aan, breng droge sokken mee en kom vissen met onze gidsen in het water op Landgoed Schaffelaar.

Op de woensdagmiddag 7 juni ben je welkom om 14:00 uur of op zaterdagochtend 09.30 uur bij het IVN Educatiecentrum op Geldersch  Erf, Stationsweg 2c op Landgoed De Schaffelaar.  

Wij zorgen voor een netje en bakjes om alles te kunnen bekijken wat jullie opvissen. Wij hebben er zin in, kom je ook?

 

Wegens grote belangstelling is aanmelden verplicht om teleurgestelde gezichten te voorkomen.

Vol = Vol

Aanmelden kan via: gemdrift@outlook.com

Kosten: gratis

Woensdagmiddag 7 juni: 14:00 – 15:30 uur

Gidsen: Rian Smit, Klazien Koppelaar, Ellen Knobbe

 

Zaterdagochtend 10 juni: 09.30 – 11:00 uur

Gidsen : Jenneke Slager, Gerald Kersjes, Klazien Koppelaar

Vacature IVN Barneveld

We zijn op zoek naar een enthousiast algemeen bestuurslid. Heb je vragen neem dan contact op met de voorzitter van het IVN via voorzitter@ivn-barneveld.nl

Overzicht vervolg wandelingen / activiteiten 2023 

  • 17 juni 2023 – Zomerwandeling Landgoed Appel 
  • 1 juli 2023 – Op zoek naar insecten en hun sporen
  • 13 juli 2023 – Pinetum Lunteren
  • 12 augustus 2023 – Heide en Bijen
  • 26 augustus 2023 – Lange afstandswandeling (circa 14 km)
  • 9 september 2023 – De Bunt 
  • 14 oktober 2023 – Paddenstoelenwandeling – Schaffelaarsebos 

Kijk op de website van https://www.ivn.nl/afdeling/barneveld/ voor de tijden van verzamelen/vertrek van de eerstkomende wandelingen en verdere informatie!

Vogelaarscontactdagen in 2023 

Zaterdag 20 mei 2023 – De Weerribben

De Weerribben hebben we niet eerder bezocht tijdens een vogelaarscontactdag. Een goede reden om dit gebied over te slaan hebben we eigenlijk nooit gehad. Het is werkelijk een prachtig gebied van moerasbos, water en eindeloze rietvelden. Het lijkt ongerept, maar schijn bedriegt: elke meter grond is hier het gevolg van menselijk ingrijpen; turfwinningen. Daardoor is in de loop der jaren een schitterend, uitgestrekt gebied van moerasnatuur ontstaan. We bezoeken verschillende locaties en maken kans op tal van typische riet- en moerasvogels, zoals: snor, sprinkhaanzanger, blauwborst, purperreiger, waterral en de mysterieuze roerdomp. 

We vertrekken om half vijf vanaf de Vetkamp en hopen rond het einde van de middag weer terug te zijn. 

Aanmelden kan bij Marco van Reenen: mcvanreenen@gmail.com.

Zaterdag 17 juni 2023 – Fochteloërveen en Diependal

Op de grens van Friesland en Groningen ligt een uitgestrekt natuurgebied, het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa. Uiteraard geniet dit gebied bekendheid onder de vogelaars vanwege de kraanvogels die er broeden. Er zijn echter ook talloze andere vogelsoorten te bewonderen: koekoek, paapje, wespendief, grauwe klauwier, blauwborst etc. Vaak is ook de zeldzame slangenarend in dit gebied aanwezig. We bezoeken de uitkijktoren (de Zeven) die een indrukwekkend uitzicht geeft over het gebied. Uiteraard maken we ook een mooie wandeling. 

Afhankelijk van de tijd die we hebben bezoeken we ook het gebied Diependal. Ook hier is van alles te zien, maar het meest bijzondere zijn toch wel de roodhalsfuten die hier jaarlijks broeden. 

We vertrekken om half vijf vanaf de Vetkamp en hopen rond het einde van de middag weer terug te zijn. 

Aanmelden kan bij Marco van Reenen: mcvanreenen@gmail.com.

Zaterdag 2 september 2023 – Westhoek

Westhoek ligt aan de kust in het noorden van Friesland. 

Deze plek is boeiend door de mogelijkheid om zeer grote aantallen vogels waar te nemen. In deze periode van het jaar kunnen zich hier duizenden eenden en steltlopers verzamelen die hier krachten opdoen voor het vervolg van hun lange trektocht. Vluchten van 10.000 den vogels zijn geen uitzondering! Ook boeiend zijn de leuke soorten als krombekstrandloper, kleine strandloper, velduil, kanoet en vele anderen. Vogels die we niet dagelijks waarnemen. 

We zoeken ook nog ander leuke gebiedjes op. Doelsoort is de Reuzenstern!

We blijven een hele dag. De exacte planning moet nog worden gemaakt. We vertrekken waarschijnlijk om ca 6.00u vanaf de Vetkamp. 

Opgeven kan bij Daan Kuiper: akuiper@solcon.nl

Vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober 2023 – vogeltweedaagse naar een Waddeneiland

Zaterdag 18 november 2023 – bestemming nog niet bekend

Zaterdag 16 december 2023 – Paesens 

Datum najaarsledenvergadering: 7 november 2023

Facebook

Op facebook tref je ons (IVN Barneveld) ook aan. Kijk ook hier eens en / of vind ons leuk! 

Natuurlijkerwijze 

Voor berichten die in Natuurlijkerwijze geplaatst kunnen worden, kun je een e-mailsturen naar:

redactie@ivn-barneveld.nl. Wim Geelhoed zal voor vragen contact met je opnemen (indien nodig).

Heb je zelf iets voor de nieuwsbrief? 

Mocht je zelf iets hebben voor in de nieuwsbrief, dan kun je mailen naar: pr@ivn-barneveld.nl 

Deel deze pagina