Nieuwsbrief juni

Barneveld 13 juni 2023

Zomerwandeling Landgoed Appel – 17 juni 

Op zaterdagochtend 17 juni vindt er een zomerwandeling plaats op Landgoed Appel in Nijkerk. Wij willen u meenemen door een gebied vol verrassingen en met een rijk cultuurhistorisch verleden, genaamd Appel. In dit gebied is een grote afwisseling van landschappen te zien die in de loop van de eeuwen zijn ontstaan door de mens. Doordat het landschap van Appel zo afwisselend is, zijn er dus ook vele soorten planten en dieren te vinden. Wij nodigen u uit om met ons op zoek te gaan naar gewone, maar ook zeldzame planten, vogels, dieren en insecten. Laat u verrassen, het verrast ons ook nog elke keer weer. 

We vertrekken om 8.45 uur vanaf Bethabara (V.d. Berglaan 79) in Voorthuizen (verzamelpunt). De start van de wandeling is om 9.00 uur (bij de parkeerplaats Schoenlapperweg/Akkerweg). 

Gidsen: Sylvia van den Hazel en Bas van de Kuilen 

Voor meer informatie: telefoonnummer 06 248 347 74 of 06 343 43501 per e-mail: tvdhazel@solcon.nl of b.vandekuilen@barneveld.nl.  

Opgeven vooraf is niet nodig. 

Leden, donateurs en kinderen tot 12 jaar gaan gratis mee, anderen betalen € 3,50. 

Op zoek naar insecten en hun sporen – 1 juli 

Op zaterdagochtend 1 juli is er een wandeling waarbij we op zoek gaan naar insecten en hun sporen. Overal waar mensen leven zijn insecten, maar het gaat niet goed met ze. Er is een enorme afname, dat blijkt uit diverse onderzoeken. Maar wat is een insect nu eigenlijk? En wat voor een belangrijke functie hebben ze in de natuur? We gaan op ontdekkingstocht in de wereld van de insecten en de sporen die ze achterlaten. Misschien zien we wel één van de rovers van het zandpad: de groene zandloopkever, de bijenwolf of de mierenleeuw. En hoe zie je het verschil tussen een zweefvlieg en een bij? En wat zijn die strepen in het blad? We hopen jullie vooral te laten zien hoe boeiend en wonderlijk het leven van deze kleine kriebelbeestjes is. 

Verzamelpunt voor vertrek: 9.30 uur vanaf Bethabara, V.d. Berglaan in Voorthuizen. Start van de wandeling: 10.00 uur bij de parkeerplaats voorbij het Viaduct aan de Houtbeekweg in Stroe. 

De gidsen zijn Grietje Stitselaar en Sylvia van den Hazel.  

Voor meer informatie: telefoonnummer 06–25475040 of 06-24834774 per e-mail: gstitselaardeboer@gmail.com of 

tvdhazel@solcon.nl . Opgeven vooraf is niet nodig.  

Leden, donateurs en kinderen tot 12 jaar gaan gratis mee, anderen betalen € 3,50. 

Wandeling Pinetum – 13 juli 

Op donderdagavond 13 juli is er een wandeling in Pinetum ‘De Dennenhorst’ aan de Boslaan in Lunteren. Het doel van de wandeling is een betere herkenning van veel voorkomende coniferen in onze omgeving. Het pinetum, in 1934 gesticht door Ir. H.L. Dinger, is een bijzondere tuin met meer dan 1.000 verschillende naaldbomen. Hier zijn diverse bijzondere coniferen te bewonderen, zoals een jong exemplaar van de redwood, de hoogste boom ter wereld, de mammoetboom, potloodceder, enkele nieuw ontdekte soorten, zoals de in 1940 ontdekte watercypres en nog veel meer. De kegels geven vaak al informatie over de boomsoort. Verzamelpunt (voor vertrek van de wandeling): 19.00 vanaf De Vetkamp (in Barneveld). Start wandeling: 19.30 uur op het parkeerterrein van restaurant De Lunterse Boer (Boslaan 87 in Lunteren). Gidsen: Bart Brummer en Evert van den Berg. Voor meer informatie: telefoonnummer 0342-471450. Opgeven vooraf is niet nodig. Leden, donateurs en kinderen tot 12 jaar gaan gratis mee, anderen betalen € 3,50. Overzicht vervolg wandelingen / activiteiten 2023 

  • 12 augustus 2023 – Heide en Bijen
  • 26 augustus 2023 – Lange afstandswandeling (circa 14 km)
  • 26 augustus 2023 – Theater op ‘t Zand
  • 9 september 2023 – De Bunt
  • 14 oktober 2023 – Paddenstoelenwandeling – Schaffelaarsebos
  • 28 oktober 2023 – Nacht van de Nacht

Zie de website van het IVN Barneveld voor de tijdstippen (voor zover nu al bekend). 

Tuinvlindertelling 6, 7 en 8 juli 

In het weekend van 6, 7 en 8 juli kun je meedoen met de Tuinvlindertelling van 2023. Zie de website van de vlinderstichting voor meer informatie. 

Meelopen werkgroepen 

Binnen het IVN Barneveld zijn diverse werkgroepen, waaronder een vogelwerkgroep, een werkgroep natuurfotografie, een werkgroep natuurbeheer, een vlinderwerkgroep en een plantenwerkgroep. Wanneer je het leuk vindt om een keer met een werkgroep mee te gaan, neem dan contact op met de coördinator van een werkgroep. In de Natuurlijkerwijze staan de coördinatoren genoemd. 

Expositie fotowerkgroep in Schaffelaar Theater 

Fotowerkgroep IVN Barneveld exposeert nog tot 30 juni in het Schaffelaar Theater (Theaterplein 1) in Barneveld. De expositie is vrij toegankelijk. Het thema is dit jaar ‘Een vrij onderwerp uit de natuur’. Dit resulteert erin dat er diverse, bijzondere foto’s te zien zijn die de schoonheid van de natuur tonen: van insecten tot zoogdieren, maar er is er meer! Wil jij zien wat de leden het afgelopen jaar in Nederland hebben gefotografeerd en wellicht inspiratie opdoen om zelf zulke mooie foto’s te maken, bezoek dan de expositie in Barneveld! Er hangen in totaal 20 foto’s van de leden van de fotowerkgroep. Het doel is mensen er op te wijzen hoe interessant en mooi de natuur is. 

De fotowerkgroep zoekt overigens ook nieuwe leden. Mocht je een keer mee willen met de fotowerkgroep (op zaterdagochtend of avond), dan kan dit. Je kunt dit laten 

weten aan de coördinator van de fotowerkgroep, Alie van den Brandhof. Dit kan via: ivnfotobarneveld@gmail.com) of via 06 308 15032. 

De expositie is overigens later dit jaar nog te zien in Renswoude en Putten, namelijk: 

30 juni tot 29 september Bibliotheek – Renswoude 

29 september tot kerst Praktijk voor tandheelkunde Kelnarijstraat 20 – Putten 

Vacature IVN Barneveld 

We zijn op zoek naar een enthousiast algemeen bestuurslid. Heb je vragen neem dan contact op met de voorzitter van het IVN via voorzitter@ivn-barneveld.nl. 

Vogelaarscontactdagen in 2023 

Zaterdag 17 juni 2023 – Fochteloërveen en Diependal 

Op de grens van Friesland en Groningen ligt een uitgestrekt natuurgebied, het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa. Uiteraard geniet dit gebied bekendheid onder de vogelaars vanwege de kraanvogels die er broeden. Er zijn echter ook talloze andere vogelsoorten te bewonderen: koekoek, paapje, wespendief, grauwe klauwier, blauwborst etc. Vaak is ook de zeldzame slangenarend in dit gebied aanwezig. We bezoeken de uitkijktoren (de Zeven) die een indrukwekkend uitzicht geeft over het gebied. Uiteraard maken we ook een mooie wandeling. Afhankelijk van de tijd die we hebben bezoeken we ook het gebied 

Diependal. Ook hier is van alles te zien, maar het meest bijzondere zijn toch wel de roodhalsfuten die hier jaarlijks broeden. 

We vertrekken om half vijf vanaf de Vetkamp en hopen rond het einde van de middag weer terug te zijn. 

Aanmelden kan bij Marco van Reenen: mcvanreenen@gmail.com. 

Zaterdag 2 september 2023 – Westhoek 

Westhoek ligt aan de kust in het noorden van Friesland. Deze plek is boeiend door de mogelijkheid om zeer grote aantallen vogels waar te nemen. In deze periode van het jaar kunnen zich hier duizenden eenden en steltlopers verzamelen die hier krachten opdoen voor het vervolg van hun lange trektocht. Vluchten van 10.000 den vogels zijn geen uitzondering! Ook boeiend zijn de leuke soorten als krombekstrandloper, kleine strandloper, velduil, kanoet en vele anderen. Vogels die we niet dagelijks waarnemen. We zoeken ook nog ander leuke gebiedjes op. Doelsoort is de Reuzenstern! We blijven een hele dag. De exacte planning moet nog worden gemaakt. We vertrekken waarschijnlijk om ca 6.00u vanaf de Vetkamp. 

Opgeven kan bij Daan Kuiper: akuiper@solcon.nl 

Vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober 2023 – vogeltweedaagse naar een Waddeneiland 

Zaterdag 18 november 2023 – bestemming nog niet bekend 

Zaterdag 16 december 2023 – Paesens 

Datum najaarsledenvergadering: 7 november 2023 

Stormpad in Leersum 

Wil je een bijzondere route lopen, dan is het Stormpad een leuke wandeling. In 2021 was er een valwind, waarbij 16 hectare van het bos in Breeveen in Leersum is omgewaaid. Het Utrechts Landschap heeft het omgewaaide bos laten liggen. Hier slingert nu het zgn. Stormpad doorheen. Er is een vlonderpad aangelegd op 1,5 meter hoogte. Je krijgt een mooie kijk op de gevolgen van de storm en het vermogen van het bos om te zien hoe dit zich ‘herstelt’. Zie: https://www.utrechtslandschap.nl/routes/wandelroute/stormpad 

Website 

Wist je dat je op onze website (afdeling Barneveld) https://www.ivn.nl/afdeling/barneveld/ ook links naar activiteiten en verslagen kunt vinden. Er staat hier actuele informatie van de komende wandelingen en activiteiten, maar ook van activiteiten die geweest zijn (waar een verslag van is gemaakt). 

Facebook 

Op facebook tref je ons (IVN Barneveld) ook aan. Kijk ook hier eens en / of vind ons leuk! 

Natuurlijkerwijze 

Voor berichten die in Natuurlijkerwijze geplaatst kunnen worden, kun je een e-mailsturen naar: 

redactie@ivn-barneveld.nl. Wim Geelhoed zal voor vragen contact met je opnemen (indien nodig). 

Heb je zelf iets voor de nieuwsbrief? 

Mocht je zelf iets hebben voor in de nieuwsbrief, dan kun je mailen naar: pr@ivn-barneveld.nl 

 

Deel deze pagina