Negentien nieuwe natuurgidsen voor IVN Barneveld

Barneveld 15 mei 2023

Sinds hun diplomering op 25 april is IVN-barneveld 19 nieuwe natuurgidsen rijker. Voorzitter Andre van de Burgwal overhandigde hun de diploma’s tijdens een bijeenkomst in zorgboerderij het Paradijs. Door de corona-periode heeft de opleiding geen twee maar bijna drie jaar geduurd; elke 2-3 weken een theorie-avond (dinsdag) en een excursie-ochtend (zaterdag), gevolgd door diverse theorie-toetsen (natuurkennis) en praktijk-opdrachten (gidsvaardigheden). Op de avond van de diplomering hebben de nieuwe natuurgidsen een winterlinde aan de cursusleiding en de docenten, als cadeau en met hartelijk dank voor het geleerde.

Op 10 mei is geplant op het terrein van Aeres MBO Barneveld. De linde was jarenlang een boomsoort die werd ondergewaardeerd, maar is nu bezig aan een belangrijke comeback en wordt als zogenaamde ‘strooiselrijke soort’ tegenwoordig ook weer door bosbeheerders aangeplant. Europa telt 4 inheemse lindesoorten: de winterlinde, de zomerlinde, de zilverlinde en de Kaukasische linde. De hybride Hollandse linde, de winterlinde en de zilverlinde zijn de meest aangeplante soorten in openbaar groen in West-Europa. Een koningslinde is een Hollandse linde (een kruising tussen een zomer- en winterlinde).

De nieuwe natuurgidsen. Vlnr achterste rij Hendri van de Pol, Catharinus den Boon, Rian Smit, Gemmie van der Drift, Jenneke Slager, Teus Korevaar, Eliza Slager, Dirk van de Streek, Jannet Smelt, Willem Thissen, Gerald Kersjes, Petra Quaedvlieg, Ans Kunkeler, Jos Dormans. Vlnr voorste rij Ellen Kleywegt, Ruth Zaal, Sylvia van de Hazel, Saskia van Heusden. Willy Vader ontbreekt op de foto.

De cursusleiding en de docenten.

 

           

Het planten van de winterlinde op het terrein van Aeres-MBO Barneveld. Een aantal van de gidsen en de docenten was aanwezig bij het planten van de boom.

Deel deze pagina