Begeleider Jeugd-IVN

Project ‘Lang leve planeet aarde’ zeer succesvol !!

Asten-Someren 23 november 2023

Ruim 3000 basisschoolleerlingen hebben afgelopen jaar kennis gemaakt met het project “ Lang Leve Planeet Aarde”. Dit project is door IVN Asten-Someren uitgevoerd samen met het museum Klok en Peel en Cusova ( cultureel Someren en Asten) en mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

Voor dit project zijn er door alle kinderen van alle 19 basisscholen van Someren en Asten activiteiten gedaan met het thema duurzaamheid.

De groepen 1, 2 en 3 hielden zich bezig met de landschapskist van het IVN.

Groep 4 , 5 en 6 hebben met groepjes het “Kijk in je wijk spel”  gedaan. Al de aspecten die met duurzaamheid te maken hebben en die ze tegen komen in de wandeling, zoals zonnepanelen, wadi, groenen daken, afwateringssystemen zijn besproken. Dit in afwisseling van de speelse opdrachten, spring in je schaduw en ga met de neus in de wind, wat groeit hier op de stoep en zou je hier willen wonen enz.

Voor groep 7 en 8 was er Sarah’s wereld. Een educatief spel over duurzaamheid. Sarah betrekt de kinderen bij de dieren die het moeilijk hebben en waarom. Dan maakt ze een ballonreis om de wereld om al de delfstoffen te zien voor een colablikje te maken. Dan wordt er op in gegaan hoeveel natuur eenheden nodig zijn om dat blikje cola te vervaardigen. Als Sarah haar verjaardag gaat vieren moeten de kinderen uit al de dingen die je normaal nodig hebt voor een verjaardag gaan kiezen: Wat is duurzaam? Hoeveel geld hebben we nodig? Ook op school en thuis kan bekeken worden hoe duurzaam hun leefstijl is. Dat wij in plaats van één aarde er wel vier nodig hebben voor al de dingen die we doen en nodig hebben. En dit allemaal op een positieve manier, zodat het de kinderen motiveert om duurzamer te gaan handelen.

De evaluatie van het project is HIER te downloaden.

Ontdek meer over

Deel deze pagina