Nieuwe kijkhut zorgt voor modderpaden Biodiversiteit

Fietsers op Strabrechtse Heide rijden zich vast in de blubber

Asten-Someren 9 maart 2024

HEEZE/MIERLO – Wie met de fiets de Strabrechtse Heide op wil, kan beter laarzen aantrekken en een degelijk spatbord monteren. Sommige delen van het knooppuntennetwerk zijn er nagenoeg
onbegaanbaar.

Vooral het fietspad vanaf natuurpoort De Plaetse in Heeze (fietsknooppunt 62) richting Mierlo (63 en 87) is op verschillende plekken veranderd in een modderpoel.

Dat komt vooral door de vele regen, maar zeker ook door de werkzaamheden die er nu plaatsvinden. Vlakbij De Plaetse wordt met grote trekkers en graafmachines een landbouwperceel omgeturnd in nieuwe natuur. En een stukje verderop aan de Mierlobaan wordt gewerkt aan de nieuwe vogelkijkhut.

Borden wijzen fietsers erop om af te stappen en te gaan lopen. Op sommige stukken moeten fietsers met een flinke boog de heide op, om enigszins droge voeten te houden. Wie besluit toch op het pad te blijven fietsen, moet over de nodige stuurmanskunst beschikken. Want bij een slippartij kun je zomaar in een grote plas terecht komen.

Boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer vertelt dat volgende week de problemen met de fietspaden op de Strabrechtse Heide al wel grotendeels opgelost zullen zijn. ,,Dan zijn de werkzaamheden op de landbouwenclave afgerond en kunnen de rijplaten weg. Daarna worden de fietspaden hersteld”, aldus Schram.

De fietspaden beter begaanbaar maken is nu nog niet mogelijk. Dat lukt met de vele modder simpelweg niet, legt Schram uit. Om het toch voor fietsers veilig te houden, zijn borden en hekken geplaatst zodat ze moeten afstappen. Schram: ,,Maar die worden soms opzij geduwd. Op zich snap ik dat best. Want als je halverwege bent, fiets je niet zo snel terug.”

‘Landbouwgebied wordt vochtige heide’

Het voormalige landbouwgebied (enclave) vlakbij De Plaetse wordt omgevormd tot ‘vochtige heide’. Het perceel beslaat enkele hectares en is al sinds de jaren 80 in bezit van Staatsbosbeheer. Het agrarisch gebruik werd toen al beëindigd. Eerder werden er al twee poelen aangelegd, maar nu wordt het gebied grootschalig aangepast.

De afgelopen tijd is al een laag voedselrijke bovengrond afgegraven. In combinatie met het dempen van bestaande greppels, moet in het gebied zo meer water worden vastgehouden. Doel is om de juiste omstandigheden te realiseren voor de ontwikkeling van vochtige heide. Die lijkt met de vele regenval nu in elk geval een goede start te krijgen.

Volgens Staatsbosbeheer moest er in totaal meer dan 10.000 kuub grond worden afgegraven. Het overgrote deel – zo’n 450 vrachtwagenladingen – is al afgevoerd. De inrichting van het project wordt betaald met geld van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Noord-Brabant.

De werkzaamheden aan de vogelkijkhut verlopen ook voorspoedig, vertelt Schram. Het gebouwtje wordt over enkele weken geopend. Om de hut te kunnen bouwen, is middels crowdfunding geld ingezameld.

BRON: Eindhovens Dagblad, Willie Thijssen 06-03-24, 17:20

Ontdek meer over

Deel deze pagina