Rugstreeppad Amfibiën en reptielen

Controleurs gezocht voor het amfibieënscherm bij het Witven in Someren!

Asten-Someren 31 januari 2024

De Provinciale weg tussen Someren en Heeze loopt dwars door belangrijke natuurgebieden. De meeste poelen en vennen liggen ten noorden van deze weg en tijdens het voorjaar steken veel amfibieën deze weg over om in de poelen hun eieren af te zetten. Daarbij vallen verkeersslachtoffers. Om verkeersslachtoffers bij de oversteek naar het Witven te reduceren is daar, op verzoek van het IVN Asten-Someren, door de gemeente Someren in januari 2020 een scherm met vangemmers geplaatst. In het trekseizoen worden de emmer dagelijks gecontroleerd door vrijwilligers van het IVN en de gevangen amfibieën worden overgezet. Verassend was daarbij het hoge aantal rugstreeppadden en redelijke aantallen van de heikikker.

In afwachting van de aan te leggen amfibieëngoten zullen vrijwilligers in 2024 weer amfibieën overzetten. Door persoonlijke omstandigheden kunnen enkele vrijwilligers in 2024 niet meer meedoen. We zijn daarom op zoek naar enkele vrijwilligers die zich bij ons willen aansluiten en in de periode februari – april willen helpen met het controleren van de vangemmers en het registreren en overzetten van de gevangen amfibieën.

De werkzaamheden omvatten het volgende:

  • Een maal per week (bij voorkeur op een vaste dag) ’s morgens voor 9 uur de emmers controleren op
    inhoud.
  • Als er amfibieën inzitten, dan deze per emmer registeren, in een verzamelemmer doen en daarna overzetten naar de oever van het Witven.

Je hoeft geen amfibieënspecialist te zijn, je wordt ingewerkt en het determineren is snel geleerd m.b.v.
enkele zoekkaarten. Op dagen met veel trek wordt er bij voorkeur aan het eind van de middag nog een controle uitgevoerd.

De locatie van het scherm is op de volgende link te zien:
https://www.padden.nu/Werkgroepen/Werkgroep/Werkgroeppagina.aspx?Folid=4130928

Voor opgave of nadere vragen kun je met mij contact opnemen.
Jo van Zanten, jm.vanzanten@kpnmail.nl, 06 51854893

Ontdek meer over

Deel deze pagina