Huismus (man) Vogels

2024, het jaar van de huismus

Asten-Someren 1 januari 2024

De gierzwaluw, huismus, huiszwaluw, spreeuw en zwarte roodstaart streden met de steun van hun ambassadeurs naar jouw stem voor de Vogel van het Jaar 2024.

De huismus haalde het met 27% van de stemmen en mag dus een jaar lang rekenen op aandacht en acties om deze kwetsbare soort alle kansen te geven.

De resultaten van de stemminghuismus 27%, spreeuw 22%, zwarte roodstaart 19%, huiszwaluw 16% en gierzwaluw 15%

De huismus: goed gekend, maar op de rode lijst van kwetsbare soorten

Iedereen heeft ongetwijfeld ooit al een huismus (Passer domesticus) gezien. In de meeste gemeentes vind je wel meerdere populaties terug van de huismus. Laat je hier echter niet door misleiden want de huismus doet het de laatste jaren niet goed. Sinds 2007 neemt het aantal huismussen zelfs met meer dan 42% af.  

Kenmerken van de huismus

Habitat: De huismus verkiest de buurt van (oudere) huizen, gebouwen of boerderijen, in een groene omgeving. Bij voorkeur een rommelige indeling waar struiken, bomen, groene en grijze open ruimte, waterpartijen en schuil- en nestmogelijkheden in elkaars buurt liggen.

Nestplaats: Huismussen zijn koloniebroeders. Een gezonde kolonie bestaat uit een 20-tal paartjes. Nesten worden gemaakt in gaten en kieren van gebouwen, onder dakpannen en in mussenloften. Ze zijn dus volledig afhankelijk van menselijke bebouwing. Huismussen gebruiken vaak meerdere jaren hetzelfde nest.

Voedsel: Het dieet van een huismus bestaat voornamelijk uit zaden, tafelrestjes en in mindere mate insecten. De jongen worden bijna uitsluitend gevoederd met insecten, waaronder heel veel bladluizen.

Broedperiode: april-september, 2 tot 3 maal per jaar 4 tot 6 eieren.

Red de huismus – draag je steentje bij 

Wil je ook graag meehelpen om de huismus te redden? Graag geven we je enkele tips om van jouw huis, tuin of balkon een waar mussenparadijs te maken.

Creëer mogelijke verblijfplaatsen voor huismussen 

  • Vernietig of verstoor nooit het nest van een huismus.
  • Behoud gaten, kieren en sleuven tijdens renovaties. Een huismus heeft niet veel nodig en kan zich prima nestelen in kleine openingen.
  • Hang mussenloften op of metsel ze in de muur. Voorzie er meerdere bij elkaar omdat de huismus een koloniebroeder is.  Zorg dat de vliegopening naar het noorden of oosten hangt, op een hoogte vanaf 3 meter.
  • Huismussen zijn niet schuw en zoeken vaak drukke plaatsen op waar regelmatig mensen passeren.

Voorzie beschutting 

  • Voorzie beschutting in de vorm van (groenblijvende) hagen, bomen, struiken en klimplanten. Liefst op enkele meters van voedselbronnen, water en het nest.
  • Creëer een plek waar de mussen een zandbad kunnen nemen. Dit hebben ze nodig om zich schoon te maken van oud vet en parasieten.

Zorg voor voedsel en water

  • Zorg voor groenstroken met inheemse grassen en (on)kruiden die tot zaad mogen komen.
  • In de winter kun je bijvoeren met zaden en granen.
  • Voorzie een waterschaaltje of vijver(tje) met aflopende oever.

Hou het veilig voor de huismussen

  • Gebruik geen pesticiden.
  • Vermijd huis- en tuinwerken tijdens het broedseizoen.

Vogelbescherming Vlaanderen heeft een uitgebreide brochure met alle tips en informatie om de huismus te helpen. De brochure is hier gratis te downloaden en te vinden op www.vogelbescherming.be/tips 

In 2024 worden allerlei campagnes en acties opgezet om meer mensen te informeren over de huismus en hoe je deze vogel kan helpen. Op 23 en 24 maart 2024 vindt het jaarlijkse huismussentelweekend plaats.

Ontdek meer over

Deel deze pagina