Paddenstoelen

Paddenstoelenroute 2023

Apeldoorn 23 oktober 2023

De tiende editie van de Paddenstoelroute was een bijzondere. In de weken ervoor was nog niet zoveel te zien, een regenbuitje was wel gewenst. Nou, die wens werd vervuld. Toen we op vrijdagmiddag 13 oktober de route gingen uitzetten, kwam een uur na de start de regen met bakken uit de hemel. Op het laatst was het nauwelijks te doen om met de natte en gladde vingers bordjes op te hangen en te beschrijven. Maar Marieke, Ellen, Peter en Carolien hebben toch doorgezet, en de route tot het eind bewegwijzerd en voorzien van bordjes met paddenstoelnamen.
Wat was er een hoop te zien! Bijzondere soorten, zoals het Gewoon varkensoor, de zwarte kluifzwam, het Sparrenveertje zagen we dit jaar voor het eerst ook bijzonder is de zwartwordende wasplaat. Bezoekers zullen wel vreemd hebben opgekeken bij dit naambordje bij het mooie rode paddenstoeltje. Maar na een weekje is hij toch echt zwart geworden.
Er waren dit jaar een hoop gekraagde aardsterren te zien, heel fotogeniek deze prachtige zwam.
Totaal kwamen we aan de 50 verschillende soorten. De paddenstoelroute wordt goed gewaardeerd door de bezoekers. Tijdens het nalopen in de herfstvakantie, kregen we meerdere reacties dat het fijn was dat route weer was uitgezet. Sommige mensen lopen hem jaarlijks, en kijken er naar uit. Het team van mensen die de route uitzet, kijkt ook uit naar deze activiteit: wat is er dit jaar weer te zien aan paddenstoelen ?
Maar laat de regen dan ’s nachts vallen, dat maakt voor de paddenstoelen niet uit.

  

Ontdek meer over

Deel deze pagina