Bloemen en planten

Heemtuin De Maten

Apeldoorn 23 maart 2023

Vanaf 1 april is de heemtuin weer vrij toegankelijk voor het publiek, nadat de heemtuinwerkgroep de laatste voorjaarsklussen heeft afgerond en de winterrust van de parkdieren definitief voorbij is.
Om de schuwere broedvogels, zoals o.a. de Grote bonte specht en de IJsvogel, maar ook kleine zoogdieren te beschermen, is de heemtuin alleen overdag te bezoeken.

Nu veertig jaar geleden op de boomfeestdag van 20 maart 1983 plantten schoolkinderen uit de woonwijk De Maten de eerste bomen en struiken voor een toekomstige heemtuin in het Matenpark. Helaas ontbrak het destijds aan voldoende personeel en budget bij de gemeentelijke Groendienst om deze bewonerswens direct te realiseren, waarop het IVN Apeldoorn hulp aanbood.
In 1984 startte het samenwerkingsproject ‘Heemtuin De Maten’, waarbij de opgerichte IVN heemtuinwerkgroep niet alleen hielp met de verdere inrichting van deze educatieve landschappentuin, maar vanaf toen ook het dagelijks onderhoud op zich nam.

Volgend jaar zal dit 40-jarig jubileum uitgebreid gevierd worden en om de bekendheid van de heemtuin te vergroten komt er een informatiebord met plattegrond en uitleg.
Je vindt Heemtuin de Maten aan de Ferguutgaarde 13 in Apeldoorn.

Bij de foto’s: Kop: De Heemtuin in 2020. Onder: De heemtuin in 1984

Ontdek meer over

Deel deze pagina