Ommetje Achterpark Het Loo

4.4 KM
Apeldoorn
(5)

Gebiedsbeschrijving
De wandeling voert door het westelijk deel van het Achterpark. Gelegen op de oosthelling van het Veluwemassief wordt het gebied gekenmerkt door een sterk hoogteverschil: van west naar oost meer dan 40 meter. Ook enige smeltwaterdalen, ontstaan in de IJstijd dragen aan dit hoogteverschil bij. De wandeling voert door en boven zo’n smeltwaterdal: het Wilhelminadal. Vanaf het hoogste punt bij de Grovestinsbank heb je hierover een prachtig uitzicht. Even verder kom je door een open bosgebied met 150 jaar oude solitaire grove dennen en op de plekken waar het zonlicht de bodem bereikt, groeien bosbes en vossenbes – rode bosbes – uitbundig. Het is niet ondenkbaar dat je hier het pad kruist met reeën en zwijnen of dat je hun sporen waar kunt nemen.

Geschiedenis
In 1684 kocht Prins Willem III samen met zijn vrouw Mary Het Oude Loo, een slot gelegen bij de woeste uitgestrekte Veluwe waar hij zijn grootste hobby de jacht ongestoord kon uitoefenen. Dit slot stamt vermoedelijk uit de 14de eeuw. Al snel bleek het onderkomen veel te klein. In 1685 startte hij dan ook met de bouw van Paleis Het Loo. Dit paleis is omgeven door een groot park, waar het in het Westen gelegen Achterpark een onderdeel van is. Oorspronkelijk was het gebied geheel bedekt met heide. In de 19de eeuw zijn bosbouwers begonnen met het aanplanten van grove dennen en Douglas. In 1959 werd het onderhoud van het bosgebied Koninklijke Houtvesterij overgedaan aan de staat. Op 1 januari 1971 werd het gebruik door koningin Juliana van het Paleis Het Loo met de daarbij behorende omliggende gronden met een totale oppervlakte van ongeveer 656 ha beëindigd.

Het begin- en eindpunt
De kaartjesautomaat bij het parkeerterrein met fietsenrekken van de achteringang van Achterpark Het Loo aan de Amersfoortseweg tegenover de Pijnboomlaan. Voor het Paleispark moet toegang worden betaald, honden en fietsen zijn niet toegestaan.
Informatie over tickets etc op: www.kroondomeinhetloo.nl/bezoekersinfo/entreeprijzen/

Meer weten? Fout melden?
Meer routes in en rond Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl
Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl
(versie nummer route: 2023-10

Locatie

Apeldoorn, Parkeerplaats Achterpark t.o. Pijnboomlaan
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina