Langs Beken en Sprengen

24.2 KM
Ugchelen
(0)

Op deze route vanuit Ugchelen maak je kennis met plaatsen die herinneren aan het verleden van Apeldoorn en haar aangrenzende dorpen aan de zuidkant. Beken en sprengen met hun aanliggende watermolens speelden een grote rol in de economische bedrijvigheid van 17e tot begin 20ste eeuw. Zo telde Ugchelen midden 19e eeuw 11 (ambachtelijke) papiermolens en was de helft van de bevolking daarbij betrokken. Voor een goed begrip: sprengen zijn door de mens gemaakte waterlopen vanaf een in de helling tot het grondwater uitgegraven bron, de sprengkop. Einde 19e eeuw werden de meeste papiermolens onrendabel en omgezet tot wasserijen. Midden 20ste eeuw verloren ook die hun rol en volgden jaren van verwaarlozing. Recent zijn veel beken en sprengen hersteld en hebben een nieuwe rol gekregen voor hemelwaterafvoer, recreatie en als cultureel erfgoed.

Onderweg zijn enkele in de directe omgeving van de route gelegen interessante objecten als optioneel ‘uitstapje’ opgenomen.

Meer weten? Fout melden?
Deze en ook andere routes in en rondom Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl
Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl
(versienummer route 2023-04)

Locatie

Bospaviljoen Het Leesten, Ugchelen
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina